Vjesnik: 03. 12. 2001.

»Čehoku se sviđa HDZ jer kritizira manje od SDP-a«

VARAŽDIN 2. prosinca - Stranačka prepucavanja u Varaždinu, koja su kulminirala odlaskom vijećnika SDP-a sa sjednice Gradskog vijeća Varaždina, pokazala su da u koncepciji formiranja i rada gradske vlasti postoje velike razlike između SDP-a i varaždinske koalicije koju čine HSLS, HNS i HSS. O tome smo razgovarali s Miroslavom Korenikom, predsjednikom Županijskog odbora SDP-a i saborskim zastupnikom.

• SDP-ov prijedlog, da se pri usvajanju gradskog proračuna predstavi program rada gradske vlasti, vijećnici drugih stranaka nisu prihvatili.

- SDP se zalaže da vlast svoju viziju razvoja grada izloži u programu, kako bi građani i vijećnici mogli kontrolirati vlast putem ispunjenja programa i trošenjem proračunskog novca. No, ni ovaj put naši dobri prijedlozi nisu prošli.

• Kako komentirate da je, nakon protuhadezeovske predizborne kampanje stranaka petorke, HDZ postao poželjan partner u Varaždinu?

- Čini mi se da se, pod krinkom varaždinskog modela, radi o vraćanju starih dugova i da se sa SDP-om nikad nije ozbiljno računalo. To dokazuju i izjave lokalnih čelnika HSLS-a, HNS-a i HSS-a. Kako objasniti da se dnevni red Gradskog vijeća dopunjuje točkom o izboru članova Gradskog poglavarstva bez uobičajenih prethodnih dogovora na međustranačkom vijeću i ozbiljnog odgovora na ponude SDP-a? Iako je dr. Čehok izjavio da sve stranke tradicionalno participiraju u izvršnoj gradskoj vlasti, SDP od 1997. nije u njoj sudjelovao. Zaista ne znam je li se HDZ u samo nekoliko mjeseci od lokalnih izbora mogao toliko demokratizirati da je postao bolji partner od socijaldemokrata. Vjerojatno se Čehoku svidjelo što, za razliku SDP-a, HDZ bez velike rasprave podržava sve prijedloge gradske koalicije. Dr. Čehok ima priliku objasniti javnosti od kojih je stavova iz prethodnih kampanja odustao.

Karmen Gumbas