Jutarnji list: 03. 12. 2001.

STANOVI MORH-a Ministar Jozo Radoš zapovjedio istragu o kupnji kadrovskog stana u Dubrovniku za 250.000 njemačkih maraka

MORH prije dvije godine kupio stan koji još uvijek nije dobio uporabnu dozvolu

Za četvorni metar spornog stana MORH je platio 2400 maraka, iako je tržišna cijena kvadrata takvog stana do 2000 maraka

Piše: Krešimir Žabec

Ministar obrane Jozo Radoš naložio je istragu o kupnji kadrovskog stana u Dubrovniku lani, ali iako je novac uplaćen, MORH nije još došao u njegov posjed. Istraga bi prije svega trebala odgovoriti na pitanje tko je i zašto je 15. svibnja 2000. godine usprkos protuzakonito obavljenoj kupnji potpisao isplatu 250.000 njemačkih maraka u kunskoj protuvrijednosti Jerku Škrivariću s kojim je MORH potpisao kupoprodajni ugovor.

Dana 20. siječnja tadašnji ministar obrane na odlasku Pavao Miljavac dao je suglasnost za kupnju četverosobnog stana od 110 četvornih metara na adresi Vladimira Nazora bb u Dubrovniku. Stan je namijenjen za kadrovske potrebe, a u njega se trebao useliti visoki časnik zaposlen u četvrtom zbornom području HV-a. Stan je bio u vlasništvu Jerka Škrivarića. MORH-ovi pregovaraći s vlasnikom su dogovorili cijenu od 250.000 maraka. Iako je zakonom određeno da se za investiciju tog ranga mora raspisati javni natječaj, to tada nije učinjeno.

Plaćeno unatoč primjedbama

Samo dan nakon što je Miljavac dao suglasnost za kupnju, njegov pomoćnik u Sektoru za gospodarenje general Ljubo Ćesić Rojs potpisao je kupoprodajni ugovor o kupnji stana po principu ključ u ruke. Isti je dan upućen dopis Upravi za financije MORH-a da se isplati taj navedeni iznos. Ugovorom se Ministarstvo obvezalo da će ugovoren iznos isplatiti u roku od 40 dana od dana potpisa ugovora, dok bi prodavatelj stan predao mjesec dana od uplate.

No, krajem veljače izvršena je primopredaja vlasti. Iako je, prema tvrdnjama naših izvora u MORH-u, poništen veći broj kupoprodajnih ugovora, ugovor o kupnji dubrovačko stana nije doživio tu sudbinu. Činjenica da je kupnja obavljena protuzakonito u ovom slučaju kao da nije bila dovoljna za poništenje.

No, Uprava za upravljanje nekretninama nakon pregleda dokumentacije vezane uz spomenuti stan daje negativno mišljenje za njegovu kupnju, a razlogje što stan nije imao uporabnu dozvolu.

Skuplji kvadrat, ali povoljniji

Negativno mišljenje uprave zaposlenicimam u Upravi za financije nije razlog za obustavu uplate ugovorenog novca. Dopis od 21. siječnja samo je čekao svoj red. Dogodilo se to 15. rujna 2000. godine. Od uplate 250.000 maraka prošla su 642 dana, no MORH nije došao u njegov posjed. U tom vremenu zgrada u kojoj se stan nalazi nije dobila uporabnu dovolu, pa Ured za upravljanje nekretainazna ne želi preuzeti stan.

MORH je za četvorni metar tog stana platio 2400 maraka, iako je cijena četvornoga metra takvog stana na toj lokaciji na tržištu do 2000 maraka. No, u MORH-u su procijenili da je ugovorena cijena nešto (!) niža te da nema razloga za poništenje ugovora.

Što je napisala Revizija

Javnost za tu rastrošnost MORH-a možda nikad ne bi doznala da tu protuzakonitu kupnju u svom nalazu nisu zabilježili državni revizori sastavljajući nalaz revizije u MORH-u za 2000. godinu. Revizori su u nalazu napisali da nabava nije planirana, da je obavljena izravno od prodavatelja bez javnog natječaja te da, usprkos uplaćenom novcu, nije obavljena primopredaja. Činjenica da su isplatili gotovo milijun kuna iz državnog proračuna za protuzakonitu kupnju, a uz to još nije u njihovu posjedu, čelnike MORH-a previše ne zabrinjava.