Vjesnik: 03. 12. 2001.

Zastupnici se ljute na Vladu jer ih zatrpava zakonima

Već ionako maratonskoj sjednici koja je startala sa pedesetak točaka dnevnoga reda dodaje se još gotovo toliko zakonskih prijedloga / Trconić: Nedopustivo je da nas Vlada stalno dovodi pred gotov čin

ZAGREB, 2. prosinca - Kada je potpredsjednik Sabora Mato Arlović u petak izvijestio zastupnike da im je Vlada poslala još 35 točaka dnevnog reda koje trebaju odraditi u iduća dva tjedna, većina ih nije skrivala nevjericu, pa čak i blagi očaj.

Već ionako maratonskoj, petotjednoj sjednici, koja je startala sa pedesetak točaka dnevnog reda - uključujući i proračun za 2002. godinu - dodaje se još gotovo toliko zakonskih prijedloga. I pritom se, naravno, očekuje kvaliteta donesenih zakona. Nemoguće, reći će gotovo svi u Saboru, ilustrirajući to najboljim dokazom »kvalitete« zakona koji izlaze iz takvog procesa - sve češćim izmjenama i dopunama zakona koji su u Saboru doneseni prije samo nekoliko mjeseci.»Nedopustivo je da nas Vlada stalno stavlja pred gotov čin i ovako nas zatrpava zakonima koje moramo donijeti po hitnoj proceduri.

To paralizira normalan rad u Saboru i teško je uopće racionalno prići svim tim zakonima i donijeti adekvatnu odluku«, ljuti se predsjednik Odbora za pravosuđe Luka Trconić (HSS), ističući da se na ovaj način Sabor marginalizira i dovodi u nemoguć položaj. Nešto se, kaže Trconić, hitno mora promijeniti da u Saboru možemo konačno normalno raditi, jer mnogo je ozbiljnih i važnih zakona kojima se treba ozbiljno posvetiti u višednevnim raspravama. To bi dugoročno bilo mnogo korisnije, jer bismo imali kvalitetnije zakone. Sugerirajući da se ozbiljno razmisli o novoj praksi u novoj godini, Trconić ističe da se Vlada mora početi drukčije ponašati i osposobiti se za bolju pripremu zakona. »Ako u Vladi nemaju dovoljno stručnih ljudi koji bi radili na pripremi zakona, neka ih zaposle«, zaključio je Trconić.

Potpredsjednik Sabora Mato Arlović (SDP) nije tako kritičan prema Vladi. Priznajući, doduše, da će zastupnicima u iduća dva tjedna biti vrlo teško, Arlović ističe da su svi zakoni koje je Vlada poslala Saboru važni i moraju se odraditi, jer ih većina stupa na snagu 1. siječnja i vezani su uz proračun.

Također ističe da je Vlada već napravila veliku redukciju, šaljući Saboru samo najvažnije zakone, jer su ministarstva predlagala više od 60 zakona koje bi Sabor trebao odraditi u iduća dva tjedna! Arlović vjeruje da će Sabor, doduše »uz značajan napor«, odraditi pozamašan dnevni red koji je pred njim, dodajući da i on cijelu subotu i nedjelju iščitava zakone.

Ljutnju zbog ovakvog načina rada Sabora najmanje skrivaju HDZ-ovci, ističući da u normalnim zemljama parlamenti u godinu dana ne odrade količinu koja se u Hrvatskoj »naštanca« u jednoj sjednici. Stav prema saborskoj hiperprodukciji najbolje je izrekao Vladimir Šeks kada je Arlovića, nakon što je u četvrtak navečer iščitao pozamašan dnevni red koji je Sabor treba odraditi u petak, ironično upitao: »A da tu ubacite i izmjene Ustava?«

Marija Pulić