Novi list: 03. 12. 2001.

MINISTAR RADIMIR ČAČIĆ IPAK PRED SUDOM

Gdje je “ishlapilo” umirovljeničkih 14 milijuna DEM?

Odgovor na pitanje koje već godinama uporno traže dubrovački umirovljenici morat će sudu dati Radimir Cačić jer je on bio direktor “Coning inženjeringa” vrijeme kad je unaprijed plaćen cjelokupni investicijski iznos za gradnju nezavršenog Doma umirovljenika u Dubrovniku

Piše: Suad AHMETOVIĆ

DUBROVNIK - Općinski sud u Zagrebu zakazao je za 8. veljače 2002. godine ročište zbog razmatranja navoda iz tužbe, koju je još 22. listopada 1997. godine protiv varaždinskog DP “Coning inženjeringa” i deset drugih tvrtki podnio Republički fond mirovinskog i invalidskog osiguranja RH. Informacija o zakazivanju ročišta navedena je u odgovoru što ga je na saborsko pitanje dubrovačke zastupnice Dubravke Šuice (HDZ), dostavila Vlada RH s potpisom premijera Ivice Račana. Tim sporom želi se saznati gdje je “ishlapilo” više od 14 milijuna DEM unaprijed isplaćenih za neizvršene radove na nezavršenom Domu umirovljenika u Dubrovniku. Objašnjenje će biti zatraženo od nekadašnjeg direktora DP “Coning inženjeringa” Radimira Čačića (aktualnog ministra javnih radova i graditeljstva). Jer na temelju ugovora o gradnji Doma umirovljenika, sklopljenog 22. studenog 1990. godine, Republički fond MIORH-a je “Coning inženjeringu” isplatio oko 21 milijun DEM, a objekt je trebao biti predan u ugovorenom roku po sustavu “ključ u ruke”. Radovi su počeli 13. prosinca 1990. godine, ali su prekinuti 25. rujna 1991. kad je bilo završeno samo oko 30 posto ugovorene vrijednosti posla (u međuvremenu je gotovo sasvim propalo i ono što je izgrađeno).

Dubrovački umirovljenici sa zadovoljstvom su primili saznanja iz odgovora Vlade RH, jer su bili uvjereni da se višegodišnjim razvlačenjem želi postići zastara spora. Upravo zato da se to ne dogodi Povjereništvo dubrovačke podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske je potkraj listopada ove godine podnijelo kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu RH protiv Radimira Čačića, “Coning inženjeringa” i pravnih sljednika te tvrtke. Odgovor Vlade RH sadrži kronološki prikaz vođenja spora iz kojeg se nedvojbeno vidi da Općiriski sud u Zagrebu nije mogao brže postupati po tužbi RF MIORH-a. Naime, sudac je još 19. ožujka 1998. odredio pripremno ročište, na kojem je utvrđeno da više ne postoji DP “Coning inženjering” i njegovi pravni sljednici “Coning holding” i DP “Congama” (također su kao pravni sljednici prvooptužene tvrtke postali tuženici varaždinska poduzeća “Ingroprojekt”, “Condoleta”, “Coning inženjering”, “Coning ekologija”, “Coning informatika”, “Coning turizam” i “Coning”, te izvođač radova GP “Tehnika” iz Zagreba).

Udovoljavajući traženju pravne zastupnice RF MIORH-a odvjetnice Zvjezdane Znidarčić-Begović iz Zagreba sudac je odredio rok od 30 dana u kojem će se tužitelj očitovati na navode iz odgovora na tužbu ostalih tuženih tvrtki. Međutim, odvjetnica nije poduzela ni jednu procesnu radnju sve do 5. lipnja ove godine kad je konačno udovoljila pozivima Općinskog suda da tužitelj dostavi dokaze na kojima temelji svoj tužbeni zahtjev. Do sada je Radimir Čačić mnogo puta odgovarao na novinarska pitanja o tom slučaju, ali je uvijek - kao podmetanja političkih protivnika - kategorički odbacivao bilo kakvu svoju odgovornost, objašnjavajući da je Hrvatski fond za privatizaciju poništio postupak kojim je on došao u posjed tužene varaždinske tvrtke.

Nasuprot tome, dubrovački umirovljenici njega smatraju najodgovornijim u cijelom slučaju, s obzirom da je on raspolagao s milijunima uplaćenih maraka sve do 1995. godine kad ga je HPF razvlastio.