Večernji list: 03. 12. 2001.

NEZADOVOLJAN ULOGOM KROVNE OBAVJEŠTAJNE ORGANIZACIJE

Šef UNS-a Karamarko pred ostavkom

O ostavci je nekoliko puta razgovarao s predsjednikom Mesićem

Ured za nacionalnu sigurnost nikada od osnutka nije uspio ispuniti svoju glavnu ulogu krovne organizacije koja bi ujedinjavala, usmjeravala, koordinirala i, što je najvažnije, nadzirala rad cijele obavještajne zajednice. Upućeni u probleme obavještajno-analitičkoga sustava i njegove operative tvrde da su se od njegova osnutka, preko Luke Bebića, Hrvoja Šarinića i Ivana Jarnjaka, takve odluke donosile na nekim drugim instancama. Zbog toga bi se u UNS-u uskoro trebale dogoditi bitne kadrovske promjene.

Iako su neki promjene povezali s odlaskom Smiljana Reljića, bivšeg šefa tajne policije koji je u UNS-u od Jarnjakova mandata, i to kao savjetnik u tajništvu Ureda, one se, doznaje "Večernji list", mogu očekivati u samom vrhu. O ostavci već dulje razmišlja predstojnik Ureda Tomislav Karamarko, a o tomu je, navodno, nekoliko puta razgovarao i s predsjednikom Stipom Mesićem. Podsjetimo, on je nakon imenovanja predsjednika Mesića kraće vrijeme bio njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost i predstojnik UNS-a. No, zbog pritiska da obavlja dvije dužnosti preuzeo je UNS s namjerom da obavještajna zajednica dobije funkciju kakvu bi trebala imati u demokratskom sustavu.

Karamarko o ostavci razmišlja zbog nedostatka pravnih mehanizama i potpore mjerodavnih da UNS i u praksi postane ono što mu predviđa Zakon o UNS-u. Ured za nacionalnu sigurnost, osim u HIS-u i Nacionalnoj službi za elektronsko izviđanje, ni s jednom službom nema potpunu suradnju. U nekim, primjerice u SZUP-u, čak mu je onemogućen nadzor rada i poštovanja zakona u dnevnim operativnim zadacima. Razlog tomu različito je tumačenje zakona.

Neorganiziranost, nepoštovanje i različito tumačenje zakonskih odredbi, podmetanja i zloporaba medija za stvaranje afera i osobne obračune glavne su zamjerke što su ih strani stručnjaci, među kojima je i američka CIA, uputili na račun hrvatskoga obavještajno-sigurnosnog sustava. Zbog toga, poručili su stranci čelnicima UNS-a, nema ozbiljnije suradnje među službama, što uključuje i zadaće Hrvatske u antiterorističkoj koaliciji.

T. Božić