Slobodna Dalmacija: 03. 12. 2001.

HRPA PROTURJEČNIH INFORMACIJA KRUŽI BEOGRADOM O SKROVIŠTU RATNOG ZLOČINCA IZ HRVATSKE I BiH

Ima l’ tu gdje Mladića?

BEOGRAD — Bivši zapovjednik snaga bosanskih Srba i, uz Radovana Karadžića, najtraženija ličnost od Haaškoga suda Ratko Mladić nalazi se u Beogradu u jednoj vojarni, u kojoj ga čuva 80 vojnika – navodno je Reutersu izjavio jedan "neimenovani srpski politički izvor".

"Imenovani srpski politički izvori", suprotno tome, poput saveznog ministra policije Zorana Živkovića, kažu da Mladić nije u SR Jugoslaviji viđen u posljednjih godinu dana, ni u Beogradu, niti u Crnoj Gori čije su vlasti još prije nekoliko mjeseci izjavile da bi, u slučaju da bude viđen na njihovu teritoriju, Mladić odmah bio uhićen.

Osim ministra Živkovića zasad se jedino još oglasio Momčilo Perišić, potpredsjednik srbijanske vlade, koji vjeruje Živkoviću da Mladić nije u Srbiji. "Ako su ti međunarodni tragači za eventualnim optuženim za ratne zločine jaki, neka ih love. Međutim, ne love ih zato što misle da će razjedinjeni Srbi isporučivati jedni druge, što je tužno", kaže Perišić, kojega i domaća javnost sve češće propituje kako će se ponašati ako se utvrdi da je i on, zbog Zadra i Mostara, na haaškoj listi optuženika.

Načelnik Generalštaba VJ Nebojša Pavković, protiv kojega je — u "paketu" kosovske optužnice protiv Slobodana Miloševića — istraga u toku, opovrgnuo je tvrdnje Haaga da je Ratko Mladić pod zaštitom Vojske Jugoslavije, odbivši svaki drugi komentar o toj temi.

Glasine, međutim, kruže i samim srbijanskim glavnim gradom: Mladića viđaju povremeno u jednoj beogradskoj vojarni, u kafićima i trgovinama u blizini njegove kuće u Ulici Blagoja Parovića na Banovu brdu u Beogradu, na Topčiderskom groblju gdje mu je pokopana kći koja je prije nekoliko godina počinila samoubojstvo ... Drugi, pak, tvrde da je Mladić svoju kuću napustio nakon što je Slobodan Milošević izručen u Scheveningen, te da otad živi zaštićen u jednoj vojarni, treći kažu da je tad napustio Srbiju i da se krije u Republici Srpskoj.

Gdje god Mladić bio, činjenica je da je riječ o još jednom žestokom pritisku Haaga na jugoslavenske vlasti, još uvijek razjedinjene po pitanju odnosa prema Međunarodnom sudu. Svi međunarodni susreti prethodnih dana, pa i posjet Vojislava Koštunice Londonu, na prvome su mjestu imali pitanje suradnje s Haagom.

Upravo se Koštunica i vidi kao najveći kamen spoticanja toj suradnji: njegova stranka, DSS, upravo priprema nacrt zakona o suradnji s Haagom, ovoga puta na republičkoj razini (na saveznoj ga je nemoguće prihvatiti zbog koalicijskog "neomiloševićevskog" partnera iz Crne Gore), prema kojemu bi — prema najavama — uhićene haaške optuženike Srbija izručivala zemljama čiji su državljani. Uhićenje Mladića u Srbiji, dakle, u tom bi slučaju rezultiralo njegovim izručenjem vlastima u Republici Srpskoj, čiji stav prema Mladiću ("zločincu ili heroju", kako se upravo u feljtonu o dotičnom pita beogradska "Politika") ne razlikuje od Koštuničina stava da je riječ o "antisrpskom" sudu. Tatjana TAGIROV