Novi list: 04. 12. 2001.

POVJERENSTVO FRANCUSKOGA PARLAMENTA OBJAVILO IZVJEŠTAJ O ODGOVORNOSTI FRANCUSKE ZA POKOLJ U SREBRENICI

Nitko nije želio spasiti Srebrenicu

Zapovjednik UN-a u BiH general Janvier odbio je zahtjev za zračne udare na Srbe jer formular nije bio propisno popunjen

Piše: Boris PAVELIĆ

ZAGREB – “Nijedna država umiješana u rješenje bosanskohercegovačkog sukoba nije željela spasiti Srebrenicu”. Rečenica je to iz izvještaja francuskog parlamenta u kojemu je Francuska protekloga tjedna priznala dio odgovornosti za pokolj srebreničkih Bošnjaka u srpnju 1995. koji je Haški sud ocijenio genocidom.

Srpska vojska sustavno je ubila više od 7.000 zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka, nakon što je 11. srpnja 1995. napala i osvojila UN-ovu zaštićenu zonu Srebrenicu, gdje je oko 30.000 Bošnjaka potražilo spas pred napadom. Nizozemska postrojba UN-a nije im pomogla, kao ni itko drugi iz kontingenta UN-a u BiH, iako ga je na to obvezivalo vlastito obećanje da će štititi stanovnike gradića u istočnoj Bosni.

Ponukan kritikama svjetske javnosti, francuski parlament pokrenuo je istragu o odgovornosti zemlje za taj zločin. Sumnje su bile goleme, jer je UN-om u BiH tada zapovijedao francuski general Berdard Janvier, a Francuska je bila začetnica zamisli o tzv. “zaštićenim zonama UN-a”.

Informativna misija francuskog parlamenta od prosinca prošle do lipnja ove godine saslušala je mnoge francuske i inozemne dužnosnike, te protekli tjedan objavila izvještaj na 1225 stranica.

U dokumentu se kritizira “neuspjeh država koje su preuzele obveze, poglavito kao članice u Vijeću sigurnosti UN-a, a nisu ih poštovale”. “Francuska nije ništa manje odgovorna od Ujedinjenog Kraljevstva ili SAD-a ili Nizozemske”, stoji u izvješću, u kojemu se naglašava kako nizozemski vojnici UN-a nisu pružili “nikakav otpor” srpskim snagama.

Upozorava se također i na pogreške generala Janviera, koji nije zatražio zračne udare protiv Srba. “Nitko ne sumnja da su odugovlačenja zapovjednika snaga UN-a i očita njegova pogrešna procjena generala Mladića, odigrali ulogu u drami”. Janvier je “trebao pokrenuti blisku zračnu podršku 10. srpnja, jer su se za to bili stekli svi uvjeti”. On to, međutim, nije učinio. Dapače zahtjeve nizozemske bojne UN-a iz Srebrenice za zračne udare protiv Srba jednom je odbio zato što - formular nije bio propisno popunjen.

“Na štetu civila, francuski vojni zapovjednici bili su opsjednuti zaštitom svojih vojnika”, stoji u izvještaju. Izvještaj proziva i bivšeg visokog predstavnika UN-a za bivšu Jugoslaviju Yasushija Akashija te “konfuznu misiju” kakvu je UN vodio u BiH.

U ranijim intervjuima Akashi je kazao da je Janviera ovlastio da sa srpskim zapovjednikom Ratkom Mladićem pregovara o puštanju zatočenih UN-ovih vojnika. Parlamentarni izvještaj, međdutim, odbacuje česte spekulacije o tome da je Janvier Srebrenicu predao Srbima u zamjenu za oslobađanje nekoliko stotina vojnika UN-a, koje su Srbi držali kao taoce.

Naglašava se također odgovornost vlasti u Sarajevu, koje su dva mjeseca prije tragedije iz Srebrenice “uklonile” vojnog zapovjednika enklave Nasera Orića. Tvrdi se da je bošnjačkim vlastima “manjkalo političke volje da evakuiraju izbjeglice, jer su enklave smatrale simbolom multietničkoga društva”. UNHCR je, otkriva izvještaj, opetovano pozivao vlasti u Sarajevu da evakuiraju civile, ali ti su zahtjevi ostali bez odgovora.

Iako ukazuje na odgovornost vojnika za ono što Associated Press zove “najgorim zločinom u Europi poslije holokausta”, o odgovornosti političara pak postoje tek blage aluzije.

Dio francuske javnost kritizirao je izvještaj. “Mnogo toga trebalo bi zaboraviti kako bismo se suglasili sa zaključcima koje nude zastupnici”, napisao je Le Monde 30. studenoga. List je podsjetio na oklijevanje Francuza, Nizozemaca i Engleza ne samo da spase ljude, nego da poduzmu bilo što. Podsjeća također da je američki predsjednik Bill Clinton zaštićene zone UN-a nazvao “streljanama”.

Tijekom svojega posjeta Sarajevu u listopadu 1999., glavni tajnik UN-a Kofi Annan izrazio je žaljenje zbog UN-ova propusta da pomogne ljudima Srebrenice.

Kontroverze nisu otklonjene

Autori izvještaja - pripadnici razičitih političkih stranaka – podijeljeni su kada je riječ o političkoj odgovornosti Francuske.

U izvještaju tako stoji da je Francuska odgovornija nego druge nacije, jer je imala najviše vojnika u BiH. “Srebrenica je pogreška Francuske”, doslovno je napisano. Istodobno, član povjerenstva koje je napisalo izvještaj, Francois Leotard drži kako je Francuska među nekoliko država koje se mogu ponositi svojoj ulogom u BiH. U vrijeme srebreničkog pokolja Leotard je bio francuski ministar obrane.

SDS RS-a i danas povezan s ratnim zločincima

Srpska demokratska stranka RS i danas je povezana s ratnim zločincima, izjavio je u nedavnom intervjuu voditelj misije OESS-a u BiH Robert Beecroft.

“Oni i dalje održavaju veze s optuženim ratnim zločincima, posebno s dvojicom poznatih s te liste”, izjavio je Beecroft u intervjuu sarajevskom dnevniku Dnevni avaz.

To nije sve. “Postoji odbor starijih dužnosnika SDS-a od 150 Ijudi. Nitko ne zna tko su ti ljudi”, kaže Beecroft.