Jutarnji list: 04. 12. 2001.

Dnevni osvrt Kako je obrana Tihomira Oreškovića šesti put odgodila raspravu piše Danijela Mihalić

Pljuska pravosuđu

Nakon iscrpljivanja svih zahtjeva za izuzećima, bolesti i poigravanjima s procesnom (ne)sposobnošću branjenika, obrana Tihomira Oreškovića, prvooptuženog za ratni zločin u Gospiću, jučer je, šesti put, uspjela odgoditi početak glavne rasprave. Na sveopće iznenađenje, Orešković je otkazao punomoć svojim odvjetnicima Željku Olujiću i Bosiljku Mišetiću te je od sutkinje do pronalaska novog zatražio 15 dana odgode. Sve je to već mnogo puta viđeni scenarij u hrvatskom pravosuđu. Kazneni je zakon pun rupa i očito u mnogočemu ide na ruku optuženicima. Iako je od podizanja optužnice koja petoricu tereti za ratni zločin protiv civila prošlo osam mjeseci, unatoč evidentnim naporima sutkinje Šarić, ni optužnica još nije pročitana, a ne zna se ni kada će.

Svoje je nezadovoljstvo slučajem Norac nedavno izrazila i glasnogovornica Haaškog tribunala, koja je izjavila da riječki sud očito ima problema s tim procesom jer je suđenje trebalo početi još početkom ljeta. - Pratimo što se događa na riječkom sudu, a formalno postoji mogućnost da Haag preuzme slučaj - rakla nam je glasnogovornica Hartmann istaknuvši da o tome još ne razmišljaju. Upućeni krugovi spekuliraju da Orešković želi u Haag, što bi donekle opravdalo stalna odgađanja te svakako neumjesne napade na sutkinju, tužitelja i suoptuženike. No, njegova ga formalno malo važna zapovjedna uloga tijekom rata (tajnik Kriznog štaba) u Haagu, prema izjavi glasnogovornice, ne bi oslobodila teških optužbi. Moguća je intencija Oreškovićeve, očito pomno razrađene obrane i odvajanje postupka od ostalih optuženika što bi relativiziralo njihove dosadašnje iskaze jer bi u tom, postupku oni dobili status svjedoka.

U svakom slučaju, takav rasplet slučaja pljuska je hrvatskom pravosuđu i zakonodavcu jer u zakonu nema adekvatnih lijekova za sprečavanje manevara optužene strane. Zato i laici već predviđaju ishod sljedeće rasprave 17. prosinca. Oreškovićevu novom branitelju trebat će neko vrijeme da se upozna sa slučajem, što je razlog za još jednu - sedmu odgodu.