Slobodna Dalmacija: 04. 12. 2001.

KRAJ PRIČE O IVICI I LUKI?

Piše: Marina PROTIĆ

Jedno poglavlje splitske političke tragikomedije je u ponedjeljak završeno nizom apsurdnih situacija, ali bitka za Split nije definitivno gotova. Luka Podrug (HČSP) istupio je iz vladajuće strukture i preselio se među oporbu budući da mu nije prošao prijedlog o izboru dogradonačelnika. Osim što su ga dojučerašnji koalicijski kolege zaista prisilili da sam, kao kandidat za tu funkciju, inicira izbor zamjenika gradonačelnika, došao je u poziciju da ga stari "prijatelji" ignoriraju, a s njim se solidarizira oporba koja se sve donedavno zgražala mogućnošću da Podrug postane zamjenik Ivanu Škariću.

Mogućnost da se vijećnici uopće izjasne o Podrugovu prijedlogu izbjegao je predsjednik Vijeća Zvonimir Puljić (HDZ) "odvozivši" jučer slalom pri utvrđivanju dnevnog reda. Pozivajući se na Statut i Poslovnik, uspio je onemogućiti raspravu o izboru zamjenika gradonačelnika, a valjda prvi put je dnevni red usvajan točku po točku, bez glasovanja o cjelovitom prijedlogu. To je za posljedicu, s jedne strane, imalo uvrštenje inicijative o proglašenju umirovljenoga generala Ante Gotovine počasnim građaninom Splita, a, s druge, to da je oporba napustila Vijećnicu zbog prolongiranja donošenja po njima bitne odluke za grad, a to je izbor dogradonačelnika. Dakle, Gotovini prolaz, Podrugu — no passaran. Iz političkih razloga, dakako.

Podrugovo povlačenje u opoziciju ne mora jače uzdrmati gradsku vlast jer u Vijeću još uvijek ima većinu. Možda se, zapravo, njegovim odlaskom iz koalicije ostvarilo ono što su splitski HDZ i HSLS željeli, a nisu se usudili pitati — da im Podrug prestane biti kamen oko vrata. Uspiju li zacementirati postojeće stanje, sadašnja gradska vlast neće ni birati drugog dogradonačelnika do kraja mandata. S druge strane, Podrug će svojim statusom žrtve prikupiti još biračkih glasova, a uz to ništa ga više ne sprječava da postavlja neugodna pitanja; neogodna za članove sadašnjeg, ali i bivšeg Poglavarstva. I jučerašnjim svojim upitima dao je naslutiti da zabava tek počinje — pranje prljavog rublja samo što nije krenulo, a na meti su za sada članovi bivše gradske vlasti iz redova SDP-a i HSLS-a.

Međutim, budući da je Split drugi po veličini grad u Hrvatskoj iz kojeg su krenule političke inicijative koje su rezultirale i sadašnjom koalicijom na razini države, naivno je vjerovati da se sve u Splitu događa mimo znanja službenog i neslužbenog vodstva stranaka. Stoga ne treba ni očekivati da će oni Split ubuduće ostaviti na miru. Ponašanje splitskog HDZ-a prema Podrugu treba sagledati i kroz borbu za stranačko predsjedničko mjesto između Sanadera i Pašalića. Isto tako, predizborna utrka između Budiše i Radoša, premda su se obojica odredila na isti način spram Podruga, nastavit će se voditi i kroz splitski HSLS i gradsku vlast.

Ne treba iz svega toga isključiti ni Račana, čijem bi SDP-u, dakako, najviše odgovarali novi izbori u Splitu. Bitka za Split se, dakle, neizbježno nastavlja, samo se valja nadati da na kraju Split najviše i ne izgubi.