Vjesnik: 04. 12. 2001.

HNS-ov probni balon s koalicijom lijevoga centra

Simulacijom mogućeg lijevog centra, HNS se želi, potvrdio je »Vjesnikov« izvor, nametnuti kao strateški partner SDP-u, što je moguće, pojašnjavaju, samo u varijanti da postoje tri bloka: lijevi, centristički i desni blok uoči predstojećih izbora / Čačićeva inicijativa predizbornog koaliranja HNS-a sa SDP-om, LS-om, IDS-om i PGS-om produljuje mandat sadašnjoj koaliciji, smatraju narodnjaci, pojašnjavajući da će takve najave potaknuti HSS i HSLS na udaljavanje od HDZ-a u bilo kojoj varijanti budućeg koaliranja

ZAGREB, 3. prosinca - U HNS-u ne bježe od priznanja da je ozbiljno počelo dijeljenje stranačkih karata uoči novih izbora, bez obzira bili oni prijevremeni već ovog proljeća ili po isteku mandata sadašnje vladajuće koalicije. Šaljući signale o koaliciji lijevog centra u kojoj se narodnjaci vide sa SDP-om, LS-om, IDS-om i PGS-om, HNS, kako Vjesnik doznaje iz te stranke, žele isprovocirati koalicijske partnere, konkretno HSLS i HSS i odvratiti ih od koaliranja s desnicom. Pritom različito, ali taktički, reći će u HNS-u, igraju ministar Radimir Čačić i čelnica narodnjaka Vesna Pusić.

I dok Čačić s jedne strane poručuje da u projekciji neke buduće lijeve koalicije ne vidi HSLS, primjerice, dotle njegova stranačka kolegica Pusić misli da HSLS treba imati uz koaliciju lijevog centra, jer među njima i sad ima mnogo članova bliskih građanskoj opciji Hrvatske, kakvu propagira HNS.

Simulacijom mogućeg lijevog centra, HNS se želi, potvrdio je Vjesnikov izvor, nametnuti kao strateški partner SDP-u, što je moguće, pojašnjavaju, samo u varijanti da postoje tri bloka: lijevi, centristički i desni blok uoči predstojećih izbora. Čačićeva inicijativa predizbornog koaliranja HNS-a sa SDP-om, LS-om, IDS-om i PGS-om produljuje mandat sadašnjoj koaliciji, smatraju narodnjaci, pojašnjavajući da će takve najave potaknuti HSS i HSLS na udaljavanje od HDZ-a u bilo kojoj varijanti budućeg koaliranja.

Naime, u HNS-u su mišljenja da će mnogo toga u budućim koalicijskim kombinacijama ovisiti upravo o HDZ-u. Jer, kako pojašnjavaju, HSLS će u koaliciji ostati bez obzira bude li na čelu stranke Dražen Budiša ili Jozo Radoš. Računica je pritom jednostavna, barem za stranačke kolege Vesne Pusić - nitko iz HSLS-a neće svrgnuti koaliciju i izgubiti 24 zastupnička mjesta u Saboru i četrdesetak dužnosničkih funkcija! Jednako tako, u HNS-u vjeruju u to da s HDZ-om, u kojem bi eventulano pobijedila Pašalićeva struja, neće koalirati ni HSLS niti HSS. Koaliranja u tim varijantama narodnjaci vide samo, ako se HDZ transformira u građansku desnicu, u što baš i ne vjeruju.

Međutim, potencijalnu konkurenciju svojoj koaliciji lijevog centra u HNS-u vide u mogućnosti formiranja koalicije centra u kojoj bi, uz HSLS, bili HSS i DC-a, a svjesni su i taktiziranja predsjednika HSS-a Zlatka Tomčića koji se, smatraju, »osjeća dovoljno jakim za nadigravanje s HSLS-om i HNS-om oko guranja uz bok SDP-u«. Što se narodnjaka tiče, njihova je inicijativa lijevog bloka zasad pokušaj da HSS i HSLS-a u tome spriječe.

Iako to predizborno miješanje karata u HNS-u objašnjavaju samo virtulanom projekcijom, koja trenutno ne ide dalje od slanja signala koalicijskim partnerima, ipak računaju koliko bi lijevi centar mogao pridobiti glasača?

Procjenjuju da je to oko 30 posto, što je apsolutno nedovoljno za osvajanje vlasti. Trebaju im, dakle, koalicijski glasovi ili HSLS-a ili seljaka, s tim da na Tomčićeve birače ne računaju, jer se i dosad pokazalo da se narodnjački i seljački glasovi - ne preklapaju.

Bez obzira na već započete spekulacije o mogućim koalicijama, u HNS-u ističu da to ne ovisi o simpatijama među strankama, već o budućem izbornom modelu. I dok se na njega još čeka, HNS kao zagovornik predizbornog koaliranja »drži fige«, vjerujući da ipak neće doći do konfrontiranja lijevog i desnog centra.

Miroslava Rožanković