Novi list: 04. 12. 2001.

REVIZIJOM POGLAVARSTVA UTVRĐENO DA 233 ČUVARA U GRADSKIM STANOVIMA ŽIVE BESPRAVNO

Ropuš, Đapić, Kesovija, Brozović moraju iseliti iz gradskih stanova

Pokušat ćemo stvari riješiti mirnim putem te im objasniti da moraju izaći iz stanova jer nema zakonske osnove da ostanu u njima. Idemo na njihov moral i ljubav prema gradu. Ako to ne upali, onda ćemo ići na sud, najavljuje Srećko Ferenčak

ZAGREB - Svih 233 čuvara gradskih stanova, među kojima se nalaze i brojna zvučna imena estrade i politike, primjerice, Tereza Kesovija, Ivica Ropuš, Dalibor Brozović, Ante Đapić, Ćiro Grubišić, morat će uskoro napustiti stanove jer su im, kako je utvrđeno revizijom Poglavarstva, već odavno istekli ugovori i svi imaju status bespravnih stanara.

Doduše, ugovori im nikad nisu niti bili valjani jer, kako objašnjava član Poglavarstva za upravljanje imovinom Srećko Ferenčak, kategorija “čuvara” ne postoji niti u jednom zakonskom ili pravnom dokumentu. Bila je to jednostavno izmišljotina bivše HDZ-ove vlasti kako bi se dodvorila ili pak nagradila svoje miljenike.

Stan vratila sutkinja i prognanica!

Tijekom revizije posjećena su sva 233 stana, a utvrđeno je da se 21 stambeni prostor ne koristi ili se pak koristi samo povremeno i to se uglavnom, prema riječima načelnice Odjela za upravljanje stanovima i stambeno zbrinjavanje Jasne Drnić Vranić, odnosi na “čuvare” koji su djelatnici MUP-a i Ministarstva obrane te branitelje. Ako “čuvari” slučajno nisu zatečeni u stanu, izjave o stanovanju su se uzimale od ostalih suvlasnika. Tijekom revizije stanove su Gradu odmah vratili sutkinja Općinskog suda Živana Perkov, prognanica Ana Potkovnjak, jedna djelatnica gradske uprave dok je vlasnik Importanne Galerije Ćiril Zovko od četiri stana vratio jedan, kaže Drnić Vranić.

- Ostale “čuvare” pozivat ćemo jednog po jednog na razgovor i pokušat ćemo stvari riješiti mirnim putem te im objasniti da moraju izaći iz stanova jer nema zakonske osnove da ostanu u njima. Idemo na njihov moral i ljubav prema gradu. Ako to ne upali, onda ćemo ići na sud, najavljuje Srećko Ferenčak i dodaje kako je svjestan da sudski postupci traju godinama, deložacije su “noćna mora” za sve, a Grad već vodi postupak iseljenja za oko 1400 bespravnih stanara. Oni su ključeve gradskih stanova dobili tko zna od koga i po kojoj liniji, a tu je još mnogo zvučnih imena; voditeljica Mirna Berend, direktor Tržnica i veletržnice Filip Borac, pjevač Senna M...

U Poglavarstvu očekuju da će relativno brzi dogovor biti postignut bar s MUP-om i MORH-om od kojih će za stanove u kojima se nalaze njihovi djelatnici Grad tražiti zamjenske nekretnine. Naime, Grad ima “deal” s institucijama kojima daje svoje stanove na korištenje, a koje onda one daju u najam svojim djelatnicima. Tako je za Đapića i Brozovića Sabor mogao tražiti gradske stanove, kao što je to nedavno i ured predsjednika zatražio za jednu svoju djelatnicu, i sigurno bi ih dobili, tvrdi Ferenčak. Još uvijek, za one koji jesu saborski zastupnici, nije prekasno da to učine. No, hoće li prije toga ipak iseliti “radi svoje moralnosti” i koji će stan eventualno dobiti, teško je predvidjeti.

Grad na gubitku?

Naime, Grad za iduću godinu sprema prodaju stanova kojima je vlasnik, a u tijeku je izrada Pravilnika za prodaju. Za sada je sigurno da će se otkup ponuditi zaštićenim najmoprimcima, dakle u stanovima u kojima su postojala stanarska prava, a njih ima oko 6500. Tu je, objašnjava Ferenčak, Grad ionako na gubitku, jer oni Gradu plaćaju zakonom definiranu zaštićenu najamninu od 1,53 kune po četvornom metru dok Grad za njih plaća pričuvu od 2,00 kune po metru četvornom. U Uredu za upravljanje imovinom tvrde kako do sada sigurno nitko nije dobio pravo otkupa stana, dodijeljenog na korištenje, za bivše ili sadašnje vlasti.

No, zato bi se od iduće godine na prodaji mogli naći svi gradski stanovi, izuzev onih koji su dodijeljeni temeljem liste reda prvenstva, takozvane socijalne liste. Na pitanje ne bi li Gradu bilo isplativije da “renta” stanove po tržišnoj cijeni, umjesto da rasprodaje svoju dragocjenu imovinu Ferenčak je odgovorio:

- Bilo bi puno lakše kad bi Grad imao strategiju upravljanja svojom imovinom. Nadam se da će je uskoro i dobiti, a što se mene tiče inzistirain da se svaka kategorija gleda s profitne strane.

Sadašnji profit od najma gradskih stanova nije baš neka veličina. Naime, za ovu je godinu predviđen prihod od osam milijuna kuna, a do kraja lipnja naplaćeno je 3,2 milijuna kuna. Podsjetimo, Grad upravlja s 9604 stana, a najveću najamninu izdvajaju znanstveni, kulturni i javni djelatnici koji plaćaju dvostruki iznos pričuve, odnosno oko šest kuna po metru četvornom. Zanimljivo je da prema uistinu čudnom Pravilniku o najmu gradskih stanova, najmoprimci imaju pravo ostati u njima dok god ih se ne iseli sudskim putem, a do tada su zaštićeni i ne moraju plaćati čak ni mizernu najamninu.

Nevenka CUGLIN