Slobodna Dalmacija: 04. 12. 2001.

KREŠIMIR ZUBAK, MINISTAR ZA LJUDSKA PRAVA I IZBJEGLICE U VIJEĆU MINISTARA

I danas se prisluškuju javne osobe i dužnosnici

Zubak tvrdi da posjeduje konkretne dokaze da je bio prisluškivan dok je bio član Predsjedništva BiH i da se čak i danas u BiH prisluškuju javne osobe i dužnosnici

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Krešimir Zubak tvrdi da posjeduje konkretne dokaze da je bio prisluškivan dok je bio član Predsjedništva BiH i da se čak i danas u BiH prisluškuju javne osobe i dužnosnici, javlja Srna prenoseći pisanje banjolučkih Nezavisnih novina.

Zubak, predsjednik Nove hrvatske inicijative, u razgovoru za banjolučke Nezavisne novine rekao je kako je njega prisluškivalo više službi i to "nekoliko hrvatskih i nekoliko bošnjačkih".

— Pazite, mi govorimo o Agenciji za informacije i dokumentaciju ili Službi nacionalne sigurnosti, a zapravo postoji veći broj tih službi, također i u Republici Srpskoj - rekao je Zubak.

On tvrdi da u BiH postoje tajni dosjei javnih osoba i naglasio kako se svi dosjei moraju otvoriti i staviti pod parlamentarni nadzor.

— Krenula je inicijativa Savjeta ministara BiH da se utvrdi sigurnosna politika, što je i prihvaćeno ali i mehanizmi i zakonski okviri kojima bi se to reguliralo.

Međutim postoje otpori i u Republici Srpskoj. Moramo imati jednu takvu agenciju, ako ništa u okviru Ministarstva vanjskih poslova - tvrdi Zubak.

On je napomenuo da je još Božidar Matić dok je bio predsjedavajući Savjeta ministara rekao da ih prisluškuje AID, "što je sigurno bilo tačno".

— Sve sjednice, od Savjeta ministara BiH do Parlamenta se prisluškuju, mi to znamo u Savjetu ministara! Lagumdžija je na posljednjoj sjednici u tom smislu napravio jednu ironiju, kada smo raspravljali o Zakonu o restituciji, jer znamo da će sve to o čemu mi raspravljamo na Savjetu ministara biti iste večeri negdje plasirano i raspravljat će se u nekim užim krugovima - rekao je Zubak.

Na pitanje je li to kontradiktorno, jer ispada da Alijansa za promjene prisluškuje samu sebe ili koalicijske partnere, Zubak je rekao da "Alijansa nije ovladala time".

On je ocijenio "pogrešnim put kojim se krenulo u objedinjavanje službi" i založio se za lustracijski zakon, odnosno da nitko tko je bio u bivšoj državnoj sigurnosti u bivšem SNS-u i AID-u ne može biti u novoj službi".

— Dok god to ne uradimo imat ćemo unutarnje ratove u tim službama, jer oni imaju dosjee jedni o drugima - tvrdi Zubak.