Glas Slavonije: 04. 12. 2001.

Vesna Škare-Ožbolt, nekadašnja predsjednikova savjetnica, o bolesti dr. Franje Tuđmana:

Tuđmanova mogućnost prosuđivanja nije bila sužena u onoj mjeri kako se to sugerira

Autor: Vesna KLJAJIĆ

ZAGREB - Izjava dr. Andrije Hebranga, nekadašnjeg predsjednika Liječničkog konzilija pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana, o tome da Predsjednik u zadnjih godinu i pol svog života zbog metastaza na mozgu nije mogao sasvim zdravo prosuđivati, izazvala je bučne reakcije. Nakon dr. Hebranga, razgovarali smo s Vesnom Škare-Ožbolt, nekadašnjom zamjenicom predstojnika Predsjednikovog ureda i predsjednikovu savjetnicu za politička pitanja, koja je s Tuđmanom provela vrijeme sve do njegovog kraja. Škare-Ožbolt demantirala je tvrdnje o metastazama na centru za prosuđivanje:

Trpio strahovite bolove

- Kod predsjednika dr. Tuđmana metastaze su bile na centru za ravnotežu, a ne onim dijelovima koji su vezani za prosuđivanje. Iako je sam Predsjednik bio puno povučeniji i to zbog toga što je trpio strahovite bolove. Točno je, manje je primao, manje je komunicirao s ljudima, ali to je bilo zbog bolova, a ne zbog mogućnosti prosuđivanja.

Je li on ikad razmišljao da se povuče s vlasti?

- Razmišljao je da se povuče, bar je to nekoliko puta govorio, ali je svaki put rekao da "stvar nije završena". To je bilo i prije 1998. godine, ali je to više govorio načelno, a nikada o tome nije ozbiljno razgovarao.

Je li točno da je predsjednik Tuđman bio podložan dezinformacijama i da su to njegovo stanje neki debelo iskoristili za svoje ciljeve?

- Predsjednik je posebno u posljednjih godinu dana primao više pisanih informacija nego što je primao ljude, vjerojatno je i njegov oslonac na pisane informacije bio daleko veći nego što je to za njega bilo uobičajeno.

Bistar um do kraja

Preko koga su te pisane informacije išle?

- Išle su preko - Vlade, Sabora, pa do različitih službi. Mislim da Predsjednikova mogućnost prosuđivanja nije bila sužena u onoj mjeri kako se to sugerira, iako je bio povučeniji i imao promijenjeno ponašanje, odnosno, manje je komunicirao, više je šutio, ali odluke koje je donosio na osnovi različitih prosudbi. Prema tome, ne bih baš sve to tako tumačila. Ipak sam uz njega bila te dvije godine. Iako je imao promijenjeno ponašanje u odnosu na ono kada je bio zdrav, njegov um je bio bistar.