Vjesnik: 05. 12. 2001.

HDZ-u BiH bi moglo biti zabranjeno sudjelovanje na izborima?

Na nedavno održanom izvanrednom saboru ponovno za predsjednika izabran Ante Jelavić, kojem je visoki predstavnik Wolfgang Petritsch zabranio obavljanje javnih dužnosti

SARAJEVO, 4. prosinca - Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH, još uvijek najjačoj stranci Hrvata u BiH moglo bi biti zabranjeno sudjelovanje na izborima koji bi u ovoj zemlji trebali biti održani potkraj iduće godine! Po tvrdnjama nekih pravnih eksperata, stranka se ne može sudski registrirati jer je na nedavno održanom izvanrednom saboru ponovno za predsjednika izabran Ante Jelavić, kojem je početkom godine visoki predstavnik Wolfgang Petritsch zabranio obavljanje javnih dužnosti i smijenio ga s mjesta člana Predsjedništva BiH.

Svaka je stranka dužna nakon svog sabora ili izbora novog vodstva podnijeti zahtjev mjesnom sudu za tzv. doregistraciju. U slučaju HDZ-a, to je mostarski sud, jer je sjedište stranke od rujna prošle godine i formalno (samo) u Mostaru, a ne više (i) u Sarajevu. No, ukoliko Sud bude poštivao Petritschevu odluku, HDZ-ov zahtjev za doregistraciju bit će odbijen, tvrde spomenuti pravnici.

»Sutkinja Kata Zovko, koja radi na zahtjevu preregistracije HDZ-a BiH, na službenom je putu u Rimu i tamo će ostati do ponedjeljka. Ja se ne bih očitovao o zahtjevu HDZ-a, odnosno ne bih ulazio u to hoće li Sud preregistrirati ovu stranku s predsjednikom kojeg su izabrali«, izjavio je za sarajevski Dnevni avaz Častimir Mandarić, predsjednik Županijskog suda Mostar, a Hilmo Pašić, član Izbornog povjerenstva, tvrdi da »ako HDZ ne bude imao urednu preregistraciju, neće se moći prijaviti za izbore«.

No, u HDZ-u tvrde suprotno. U ovoj stranci doznali smo da su oni »uredno registrirani« i nema nikakvih smetnji za njihov rad ili izlazak na izbore. »Vjerojatno je riječ o novim pritiscima nakon što se naša stranka vratila u Parlament, i nakon što nije prošao Vladin prijedlog proračuna«, doznali smo u HDZ-u. Bivši Jelavićev savjetnik u Predsjedništvu za medije i odnose s javnošću Tihomir Begić, koji sada obnaša sličnu funkciju u Hrvatskom narodnom saboru, kazao je za Vjesnik da je i sama Petritscheva odluka o zabrani Jelaviću obavljanja političkih funkcija sporna i nelegalna, jer se kosi s demokratskim načelima.

Inače, po sadašnjim istraživanjima javnog mnijenja, nacionalnim strankama raste popularnost među bosansko-hercegovačkim biračima, nakon što vladajuća koalicija Alijansa za demokratske promjene nije ispunila neka od ključnih predizbornih obećanja. Uz to, uvođenje izbornoga praga ide na ruku strankama kakve su HDZ ili SDA.

  1. Z.