Vjesnik: 05. 12. 2001.

Zahtjev za ukidanje Republike Srpske

Međunarodna bi zajednica ispravila svoje ranije pogreške povlačenjem priznanja srpskoga entiteta, tvorevine zasnovane na genocidu, smatra Udruga Majke Srebrenice i Podrinja

SARAJEVO, 4. prosinca (Od Vjesnikova dopisnika) - Informacija o tome da su francuski parlamentarci priznali odgovornost Pariza za pokolj u Srebrenici u srpnju 1995. godine dobila je zapažen publicitet u medijima BiH. Ona na neki način potvrđuje ono o čemu se u BiH već godinama govori i analizira - da je za srebreničku tragediju (su)odgovorna i međunarodna zajednica. Njezina neodlučnost omogućila je vojsci bosanskih Srba da prvo zauzme tadašnju »zaštićenu zonu« UN, a potom da učini najveći pokolj u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Izvješće Informativne misije francuske Nacionalne skupštine u kojem se podcrtava da je odgovornost Pariza utoliko je veća što je u to vrijeme Unproforom zapovijedao francuski general, što je Francuska davala najveći broj plavih kaciga i što je bila začetnik zamisli o osnivanju »zona sigurnosti« u BiH, svakako može biti nekakva satisfakcija žrtvama zločina. Obitelji nestalih do danas tragaju za istinom o svojim voljenima, te traže pravdu i kažnjavanje počinitelja zločina.

Iako je Haaški sud već procesuirao neke od odgovornih za zločin u Srebrenici, dvojica najodgovornijih još uvijek su na slobodi. Radovan Karadžić i Ratko Mladić do danas izmiču »ruci pravde«.

Udruga Majke Srebrenice i Podrinja, koja okuplja članove obitelji žrtava, postavila je i političke zahtjeve - traže ukidanje Republike Srpske, kao tvorevine zasnovane na genocidu. Oni smatraju da bi međunarodna zajednica svoje ranije pogreške mogla ispraviti tako što bi povukla priznanje srpskoga entiteta u BiH.

No, jednako važan posao je pronalaženje i identifikacija nestalih, kako bi oni barem mogli biti dostojanstveno pokopani. Zanimljiva je koincidencija da se upravo ovih dana, kada Francuska preispituje svoju odgovornost u događajima od prije šest i pol godina, u samoj BiH radi možda i ključni korak kada je riječ o razjašnjavanju sudbine ubijenih u Srebrenici, ali i drugim žrtvama rata u Bosni. Naime, u Sarajevu će u utorak biti službeno otvorena najsuvremeniji DNA laboratorij, čiji bi rad trebao pomoći da se značajno ubrza posao identifikacije nestalih osoba. U BiH se još uvijek traga za oko 30.000 osoba, a suvremeni laboratoriji trebali bi omogućiti da su ubuduće u BiH obavlja između 200 i 500 identifikacija mjesečno, što će ovisiti i o broju ekshumacija zemnih ostataka žrtava, često pokopanih u masovnim grobnicama

U Sarajevo je tim povodom dolaze predsjedajući Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) James Kimsey i jordanska kraljica Noor, povjerenik spomenute Komisije. ICMP-ov znanstveni program identifikacije, u kojem se primjenjuju najmodernije metode identifikacije putem analize DNA, u nastojanjima da se identificira oko 40.000 osoba nestalih u oružanim sukobima u bivšoj Jugoslaviji, dobio je vrlo visoke ocjene, a neka iskustva korištena su i prilikom identifikacije nestalih u newyorškom WTC-u.

U BiH je nedavno uspješno izvedena prva identifikacija uz pomoć DNA. »Nadamo se da će ovaj sustav uskoro biti uspostavljen u cijeloj regiji i da ćemo na taj način pomoći procesu pomirenja na ovom području«, kaže je Gordon Bacon, šef ICMP-a.

Alenko Zornija