Slobodna Dalmacija: 05. 12. 2001.

ZAGREB: STAMBENI FOND HRVATSKE METROPOLE I DALJE IZAZIVA POZORNOST

Odzvonilo "čuvarima gradskih stanova"

Piše: B. BABIĆ

ZAGREB — Trakavica zvana "stambeni fond hrvatske metropole" mogla bi uskoro dobiti novu verziju i to ponajprije u segmentu zvučnoga naziva - "čuvari gradskih stanova", ali ipak ne onako kako je najavljivano i kako je javnost naravno, očekivala. Prema posljednjoj inventuri, obavljenoj u srpnju ove godine, Grad Zagreb raspolaže s fondom od 9604 stana. Najzanimljiviji detalji toga popisa svakako su da 1313 stanova već godinama koriste ilegalno useljeni stanari dok 233 stana "čuvaju" podobni stanari.

I dok Grad s ilegalcima vodi maratonsku sudsku parnicu koja, zbog općepoznate neefikasnosti hrvatskog sudstva, više pogoduje stanarima nego vlasniku, "čuvarima" je izgleda, ipak odzvonilo. Povjerenstvo za reviziju završilo je provjeru i dio "čuvara" zasigurno će uskoro morati iseliti. Dio njih mogao bi, čini se, ipak ostati u stanovima, ali uz nove ugovore. Takav se zaključak iščitava iz izjava Srećka Ferenčaka, člana Poglavarstva zaduženog za upravljanje gradskom imovinom.

Čuvarsku poziciju i jeftine stanove (za četvorni metar mjesečno plaćaju samo 1,53 kune) morat će je sve izglednije najprije napustiti nekadašnji miljenici hadezeove vlasti, kojih više nema na političkoj pozornici, odnosno oni iza kojih ne stoje moćni sponzori. Tu bi grupaciju mogao predvoditi Ivica Ropuš, nekadašnji glasnogovornik HDZ-a, no daleko nisu ni Božo Vukušić, Mirna Berend, Senna M...

Nitko iz brojne čuvarske ekipe MUP-a ili MORH-a vjerojatno neće biti deložiran. Ne samo zbog jamstva Milana Bandića - "da dok je on gradonačelnik, nijedan hrvatski policajac ili vojnik neće biti deložiran iz gradskog stana". Riječ je o mogućnosti, najavljuje Ferenčak, da MUP i MORH tu problematiku riješe izravno s gradom, novim ugovorima o korištenju tih stanova. Takva "kvaka" bi, od iseljavanja mogla spasiti i saborskog zastupnika Antu Đapića ili primjerice, estradnu zvijezdu Terezu Kesoviju. Za Đapića bi novi ugovor od grada mogao zatražiti Hrvatski sabor, a za Terezu Kesoviju Hrvatska glazbena unija.

KAKO IH ISELITI

Kakve će rezultate donijeti ova akcija, teško je ocijeniti. Ferenčak ne krije da Poglavarstvo nema veliki izbor. Može, i to će prvo učiniti, računajući da im moralna crta ipak nije strana kategorija, od stanara zatražiti neka napuste stanove. Koristili su ih godinama, uz zanemarivu stanarinu, pa bi doista bio red da ih sada napuste. Ako "čuvari" ne odgovore pozitivno na ovu etičnu prozivku, Poglavarstvu preostaje tek da pokrene sudsku parnicu. Kada će ona biti riješena, s obzirom na milijun i ostatak neriješenih predmeta u ladicama sudaca, nemoguće je predvidjeti.

SAMO JEDAN VRAĆENI STAN

Kategoriju "čuvar gradskih stanova" svojedobno je otkrio Josip Kregar, dok je obnašao dužnost povjerenika Vlade RH za metropolu. Gradonačelnik Milan Bandić tijekom minule dvije godine višekratno je jamčio kako će javnost dobiti transparentnu informaciju ne samo o popisu čuvara nego i njihovu iseljavanju, no do sada su ostvareni vrlo mršavi rezultati. Čuvarski stan vratila je jedna prognanica te sutkinja Općinskog suda Živana Perkov. Mrvu moralnosti pokazao je poznati hrvatsko-kanadski biznismen Ciril Zovko, koji je u metropoli izgradio i rasprodao, naplaćujući sedam i više tisuća DEM za četvorni metar, dva poslovno-stambena kompleksa megagabarita, poznata pod imenom Importane, a istodobno su, što on, što njegova uža i šira obitelj, "čuvali" čak četiri gradska stana. Do sada je vratio samo jedan.