Slobodna Dalmacija: 05. 12. 2001.

Trgovci Gotovinom

Piše: Duško ČIZMIĆ MAROVIĆ

U sjeni gužve nastale nećkanjem HSLS-a da izvrši predizborni dogovor i imenuje Podruga na funkciju dogradonačelnika, na sjednici koja krizu gradske vlasti nije riješila nego zaoštrila 12 je vijećnika podržalo prijedlog HDZ-a da se generalu Anti Gotovini dodijeli titula počasnoga građanina Splita. A samo prije nekoliko mjeseci, kada je Ivanković svoju knjigu o Gotovini predstavljao u Splitu, uz pomoć generala i crkvenog velikodostojnika, i uz dvosmisleni refren: "Ti si, Ante, legenda Hrvata", na Peristilu se okupilo nekoliko stotina, a na Pjaci nekoliko desetaka ljudi.

General Gotovina uspješno je zapovijedao Olujom, te mu zasluge nitko nije osporio, i ova ga je država nagradila primjerenim odličjima. Ali, osobite su počasti počele pristizati tek kad se general Ante Gotovina odbio povinovati odluci Haaškog tribunala i Vlade Republike Hrvatske. Ljudska je dimenzija ovog slučaja jasna. Ante Gotovina odbio se predati; ocijenili mi bijeg kukavičlukom ili junaštvom, on je imao pravo postupiti onako kako misli da je za njega najbolje. Ni pravna dimenzija nije sporna — Hrvatska mora poštovati preuzete obveze pa je dužna izručiti Gotovinu bez obzira na to što misli o slovu i duhu optužnice protiv njega.

Kao i obično, sporna je politička dimenzija. Je li Vlada trebala biti policijski efikasnija, pravno vještija ili politički odlučnija? Račan nije imao izbora, a Budiša je baš ovu priliku izabrao za demonstraciju svojeg shvaćanja političke principijelnosti. Stavovi o tome toliko su suprotstavljeni da su izazvali krizu u HSLS-u o kojoj ovisi sudbina vladajuće koalicije. No, i oporba je jučerašnjim splitskim prijedlogom svoju sudbinu vezala uz slučaj Gotovina.

Ali tko danas trguje generalima? Haag, koji Ademija ucjenjuje, na Blaškiću trenira strogoću kao izliku za nemoć da kazni stvarne krivce, oko Mladića se nećka, pokazujući istu onu nesposobnost 'velikih' koja je i omogućila rat... Srbija, koja usporenim izručivanjem krvnika otplaćuje dugove. Crna Gora, koja časnom riječju da će vratiti Strugara zameće trag kojim je on 91. ratovao. Amerika, koja ne želi Bin Ladena predati svjetskom sudu jer bi time priznala sudsku ingerenciju i nad sobom samom. Tom se trgovačkom društvu pridružio i HDZ kad je odlučio upustiti se u predizbornu trgovinu s Gotovinom. Pritom HDZ može čak dobiti. U takvu društvu gubi samo Ante Gotovina.