Novi list: 05. 12. 2001.

PROCES PROTIV GOSPIĆKE SKUPINE VEĆ PET MJESECI NA MRTVOJ TOČKI

Ove godine suđenja neće biti

Poznavatelji “igre” tvrde da će Orešković 17. prosinca ustvrditi kako je u međuvremenu pronašao branitelja i zatražiti vrijeme za njegovo upoznavanje sa spisom

RIJEKA - Sudski postupak optuženima za ratne zločine u Gospiću postao je jedan od najuočljivijih primjera moguće zloporabe nekih zakonskih propisa zbog kojih su i suci nemoćni. To je najpoznatiji takav slučaj, a na žalost kopiraju ga i drugi, što je dodatna opasnost.

Već pet mjeseci sudsko vijeće i sutkinja Ika Šarić nastoje bar započeti suđenje, ali prvooptuženi Orešković i njegovi branitelji raznim igrama sprečavaju početak. Zaista je tužno gledati da se tako lako može poigravati s jednim od temeljnih stupova sustava jedne zemlje i da se nekažnjeno može rugati svemu, čak i ugrožavati i ometati druge u ostvarenju njihovih prava. Građani se opravdario pitaju gdje se troši njihov porezni novac i kakve to zakone imamo kad ih se tako lako može izigravati.

Rasprava je u ponedjeljak odgođena jer je Orešković jednostavno otpustio svoje odvjetnike i namjerno ostao bez branitelja. Sutkinja je, da ublaži posljedice, postavila odvjetnika po službenoj dužnosti. Međutim, već sada poznavatelji “ove igre” tvrde da će optuženik na raspravi 17. prosinca ustvrditi kako je u međuvremenu pronašao advokata i zatražiti vrijeme za njegovo upoznavanje s dokumentima, što je opet odgoda od najmanje dva tjedna. Prognoziramo da ove godine neće biti suđenje, a vjerojatno će se opstrukcija nastaviti i u sljedećoj. Nakon sadašnjih zahtjeva mogu ponovno tražiti izuzeća, ali s malo modificiranim obrazloženjima ili opet otpuštati i angažirati advokate i tražiti vrijeme za pripremu novih - do kada, to je zasad veliko pitanje.

Sutkinja ne može ništa iako je cilj jasan. Gospićki slučaj je dobar primjer kako se mogu izigravati zakoni, ali i primjer kao jedan optuženik može štetiti drugima. U slučaju Gospić optuženici nemaju iste taktike - četvorica, među njima i general Norac, žele da se stvari što prije razjasne, a Orešković ih onemogućava, a po nekima čak želi sve prebaciti u Haag.

Kad nam zakoni dopuštaju opstrukcije postupaka nije čudo da nam sudski procesi traju dugo, padaju u zastaru ili uhićenici moraju zbog protoka, vremena biti pušteni na slobodu. Zakoni su takvi i ne može se ništa, kažu pravnici.

To je točno, medutim, točno je i to da su zakoni zbog ljudi i njihove sigurnosti, da se moraju brzo mijenjati kad pokazuju da služe u suprotne svrhe. Priča se o mogućim izmjenama i nadajmo se da će do njih doći brzo, jer ovo je obeshrabrujuće.

Ico MIKULIČIĆ