Vjesnik: 05. 12. 2001.

Nestali zapisnici ozbiljno terete Aliju Izetbegovića

MOSTAR, 4. prosinca (Od Vjesnikova dopisnika) - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine podnijelo je Općinskom tužiteljstvu u Sarajevu kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da je na različite načine uništen dio zapisnika i stenograma, odnosno zvučnih zapisa sa sjednica Predsjedništva Republike BiH u razdoblju od 1990. od 1993. godine. Ta informacija »procurila« je u javnost iz krugova bliskih međunarodnim organizacijama u Mostaru, a iz Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo kasnije je potvrđeno da je prijava sa zahtjevom za istragu o »slučaju zapisnici i stenogrami« zaprimljena i upućena u redovitu proceduru.

Haaški sud je prije nekoliko mjeseci uputio zahtjev bosansko-hercegovačkim vlastima da mu dostave stenograme sa svih sjednica Predsjedništva BiH u predratnom i ratnom razdoblju (1990. - 1993.), no stenogrami s nekoliko ključnih sjednica nisu dostavljeni Sudu, uz obrazloženje da na tim sjednicama nisu vođeni zapisnici zbog nedostatka električne energije u zgradi Predsjedništva u tada potpuno okruženom Sarajevu.

U javnosti se spekuliralo da bi neki od sadržaja tih »nestalih« zapisnika i stenograma mogli ozbiljno teretiti Aliju Izetbegovića. Tadašnji članovi Predsjedništva neko su se vrijeme »prepucavali« i međusobno optuživali u svezi njihove (ne)odgovornosti za određene vojne operacije pa i počinjene ratne zločine u nekima od njih, ali se dalje od toga, barem kada je u pitanju moguća reakcija Haaškog suda, odnosno tužiteljstva, za sada nije otišlo.

U prilog tvrdnjama da »nestali« zapisnici kriju dosta toga zanimljivog govori i činjenica da su i haaški istražitelji angažirani u potrazi za njima. Hoće li, možda, podnesena kaznena prijava od strane aktualnih članova najvišega državnog tijela rezultirati ipak pojavljivanjem famoznih zapisnika i stenograma?

Ono što je sigurno u ovom trenutku, jest činjenica da je previše »slučajnosti« vezano za njihov nestanak. U kaznenoj prijavi koju je podnijelo Predsjedništvo BiH sarajevskom Općinskom tužiteljstvu navodi se kako »izvršitelj navedenih djela (nestanka) nije poznat«, ali i konstatira da su »dokazi za podnošenje ove prijave i pokretanje istrage jasni«. A kao dokaz navodi se i podatak da su »sve sjednice Predsjedništva (Socijalističke) Republike BiH uredno snimane, a kada nije bilo električne energije u objektu, zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, električno je napajanje osiguravano putem agregata koji su se automatski uključivali kada bi nestajalo struje u javnoj elektromreži te je, stoga, bilo moguće sačiniti zapisnike i stenograme sa svih sjednica«. Također, u prijavi se tvrdi, i dovodi u vezu s mogućim namjernim uništavanjem stenograma, i to da zapisnici i stenogrami »nedostaju upravo s onih sjednica održanih u pojedinim razdobljima koja su obilježili značajni događaji«.

Mario Marušić