PRIOPĆENJE ZA TISAK

 

 

Zagreb, 05.12.2001.

KONTRAOBAVJEŠTAJNI MAGISTAR

Vjerodostojni podatak objavljen nedavno u jednom tjedniku o tome da je Anto Đapić bio suradnik kontraobavještajne službe JNA, za dvoličnog Đapića bio je odskočna daska za oportunističku karijeru u Hrvatskoj, pri čemu su pregaženi svi pozitivni propisi, zakoni i Ustav Republike Hrvatske: iako 1993. isključen iz članstva Hrvatske stranke prava, Đapić je, smicalicama prvog predsjednika Republike, postao predsjednik Hrvatske stranke prava.

Kao bivši suradnik KOS-a postaje saborski zastupnik prelazio izborni prag ili ne. Kao bivši kosovac na Pantovčaku 1996. predlaže svom “ćaći” Tuđmanu da upravo on bude taj koji će razbijati oporbu u Zagrebu (objavljeni stenogrami). Za vezu neka mu na raspolaganju bude Franjo Gregurić, dugogodišnji predstavnik trgovačke tvrtke “Astra” u Moskvi, nedaleko od centrale KGB-a na trgu Đeržinskome.

Prilikom razgovora sa g. Hudelistom u jednom tjedniku, prilikom iznošenja svoje autobiografije, Franjo Tuđman je svog oponenta Dobroslava Paragu optužio kao agenta KOS-a, iako je nekoliko godina bio u posjedu Đapićevog dosjea u kojemu piše da je suradnik KOS-a JNA. Javnost neka sama procijeni stupanj Tuđmanove pokvarenosti. Paraga je Tuđmana zbog lažnog iskaza tužio sudu, Đapić je najavio da zbog objavljene informacije o njemu kao suradniku KOS-a neće nikoga tužiti! Kao suradnik tajne službe neprijateljske vojske Đapić u Hrvatskoj može 2000. godine bez problema postati kandidat za predsjednika Republike, a paralelno s kandidaturom “magistar” već sanja doktorat.

Iako je predsjednik Vlade RH najmanje dvije godine znao da je Đapić suradnik KOS-a, upravo je saborski zastupnik Đapić dobar suradnik od kojega Račan traži njegovu ruku i ruku Đapićevih suradnika u Saboru za izglasavanje ustavnih promjena. U isto vrijeme Račanu ne pada na pamet da ministarstvo pravosuđa riješi upravni postupak za vraćanje HSP njenom članstvu jer suradnik KOS-a predstavlja bolje rješenje da bude predsjednik HSP-a.

Suradnici KOS-a, dakle, veleizdajnici Hrvatske, imaju u Hrvatskoj status zaštićenog ličkog medvjeda. I na kraju, ministar obrane RH Jozo Radoš relativizira Đapićevu suradnju s KOS-om nazivajući ju “suradnjom niskog intenziteta”, kao da je bitan intenzitet suradnje. Bitno, i ujedno zastrašujuće je, da je godinama i godinama javno eksponirana osoba poput Đapića bila suradnik KOS-a.

 URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Goran Jurišić