Slobodna Dalmacija: 06. 12. 2001.

UOČI UPUĆIVANJA VLADINA JAMSTVA ZA GENERALA ADEMIJA

Prodanović u Haagu s novim papirima

Piše: B. LUŠIĆ

ZAGREB/HAAG — Odvjetnik Čedo Prodanović trenutačno boravi u Haagu, gdje će, kako je kazao u izjavi za "Slobodnu", predočiti neke nove materijale i dokumente u vezi sa slučajem generala Rahima Ademija. Međutim, nije želio precizirati o kojim se konkretno dokumentima radi.

Nakon povratka u Zagreb, krajem tjedna, Prodanović će pak u Haag uputiti jamstva hrvatske Vlade kako bi se pokrenula procedura za privremeno puštanje generala Ademija na slobodu do početka suđenja. Za sada suđenje izvan Scheveningena čekaju Biljana Plavšić i Pavle Strugar.

Oni su se, kao i general Ademi, dobrovoljno predali Haagu, a vlade njihovih zemalja i odvjetnici koji ih brane dali su jamstva da će se optuženi pojaviti u Haagu pred početak suđenja. Suci u Haagu procijenili su da dvoje optuženika ne predstavljaju prijetnju žrtvama ili svjedocima, a garancije izvršne vlasti podrazumijevaju da će se odazvati pozivu Tribunala u svakom trenutku, kao i za datum početka suđenja.

Sama procedura ne traje dugo jer suci u konkretnom slučaju saslušaju argumente obrane, prouče garancije i traže mišljenje Tužiteljstva. Iako ne postoji nikakav vremenski rok u kojemu moraju odlučiti o privremenom puštanju, do sada haaškim sucima za to nije trebalo previše vremena. Odluku o privremenom puštanju za Pavla Strugara donijeli su samo za tjedan dana.

Glasnogovornik Tribunala Jim Landale naglašava, pak, kako ne može komentirati pojedinačne slučajeve, pa tako ni slučaj generala Gotovine. Međutim, dosadašnja praksa Haaškog suda pokazala je da ukupna suradnja neke zemlje s Tribunalom može biti važan, ali ne i odlučujući faktor u donošenju odluke o privremenom puštanju na slobodu nekog optuženika.

Činjenica da se general Ademi dobrovoljno predao Haagu, jamstva hrvatske Vlade i dobro pripremljena dokumentacija s argumentima da general Ademi nije nikakva "prijetnja" svjedocima ili žrtvama te da će se odazvati pozivu na suđenje, povećavaju izglede da će optuženik iz Hrvatske u svojoj domovini čekati početak suđenja.

Glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann u telefonskom razgovoru kazala nam je pak kako još uvijek ne zna kakav će stav zauzeti Tužiteljstvo po pitanju privremenog puštanja generala Ademija na slobodu, jer još nisu proučili sve dokumente, pa slijedom toga ured Carle del Ponte nije zauzeo konkretan stav o slučaju generala Rahima Ademija.

JIM LANDALE, GLASNOGOVORNIK TRIBUNALA:

Ne mogu komentirati utjecaj slučaja Gotovina

Uistinu, ne mogu komentirati hoće li slučaj generala Gotovine utjecati ili neće na privremeno puštanje generala Ademija. Ne mogu procijeniti što i kako suci razmišljaju. Oni će saslušati sve informacije koje će im obrana i tužiteljstvo podastrijeti i zatim će donijeti odluku – upozorava glanogovornik Tribunala Jim Landale.

Suci će, osim očitovanja Tužiteljstva, zatražiti i stav zemlje domaćina, Nizozemske, kako bi saznali imaju li tamošnje vlasti kakvih prigovora na privremeno puštanje na slobodu za svakog optuženika pojedinačno. Sva ta mišljenja prikupljaju se stoga, dodaje Landale, da bi suci bili aposlutno uvjereni kako odluka o privremenom puštanju na slobodu neće biti zloupotrijebljena i da ne postoji nikakva opasnost od optuženika koji će privremeno napustiti Scheveningen.