Novi list: 06. 12. 2001.

U HDZ-u NISU POSTIGLI KONSENZUS O BUDUĆEM ČELNIKU

Gruba utrka Pašalića i Sanadera

Predizbornu utrku otvorio je Pašalić, koji je za HDZ ipak nesigurnija kombinacija jer predstavlja radikalni zaokret koji može ugroziti očekivanu pobjedu

ZAGREB - U HDZ-u gotovo nitko od predsjednika stranke Ive Sanadera pa do članova najmanjeg ogranka više ne sumnja da će pobjednik idućih parlamentarnih izbora svakako biti HDZ. Oko tog je postignut apsolutni konsenzus u stranci. No, sve ostalo je upitno, a u prvom redu tko je taj tko će na čelu HDZ-a osigurati izbornu pobjedu i sastaviti buduću hrvatsku Vladu. Prvi je u predizbornu kampanju krenuo Pašalić, koji se nakon intervjua našem listu u kojem je ustvrdio da su ekonomski problemi u državi daleko važniji od svih ostalih, pa čak i odnosa s Haškim sudom, otputio na turneju po Hrvatskoj. Na njoj se predstavlja kao krajnje umjereni političar kojem je isključivo stalo do jačanja HDZ-a i prosperiteta Hrvatske. U ponedjeljak je, tako, zajedno s Ljerkom Mintas Hodak gostovao na stranačkom skupu u Križevcima koji spadaju u njegovu izbornu jedinicu, jučer je na poziv HDZ-ovaca koji su u sukobu sa Sanaderovim čovjekom Branimirom Glavašem održao tribinu u Osijeku, dok će danas Pašalić imati tribinu i u zagrebačkom KIC-u.

Alternativni ekonomski program

“Uvijek su o meni govorili drugi, bilo da se radilo o mojim kolegama iz HDZ-a ili novinarima. Zbog prirode posla koji sam obavljao vrlo sam rijetko istupao u javnosti, ali sada su se okolnosti izmijenile i zato želim sam govoriti o sebi kako bi ljudi vidjeli kakav sam doista”, rekao nam je jučer Pašalić. Procurilo je da je ujedno oko sebe okupio nekolicinu mlađih nestranačkih ekonomista i biznismena poznatijih u inozemstvu nego u Hrvatskoj, koji već dulje vrijeme pišu ekonomski program bitno drugačiji od onog Račanove Vlade. Izrada tog programa, kojeg je Pašalić inicirao navodno poslije razgovora s brojnim hrvatskim gospodarstvenicima, pri kraju je i može se pretpostaviti da će ga Pašalić u skoroj budućnosti prezentirati javnosti. Doznajemo da drugu Pašalićevu grupu čine njegovi ugledniji istomišljenici u HDZ-u s kojima će Pašalić pokušati pobijediti na travanjskom saboru, zatim na parlamentarnim izborima te formirati Vladu.

Riječ je vjerojatno o ljudima poput Božidara Kalmete, Hrvoja Vojvode, Darija Vukića i Dubravke Šuice. Tko će od njih biti nominiran za predsjednika HDZ-a nije još odlučeno, a čini se da odnedavno Pašalić razmišlja čak i o sebi kao kandidatu.

Paralelna politika u stranci

Pitanje je, međutim, zašto bi se većina prosječnih HDZ-ovaca opredijelila za Pašalića ma koliko im možda njegova koncepcija bila bliska, a afere s kojima je povezan posve irelevantne. Koliko god Pašalić smatrao da sadašnje vodstvo HDZ-a na čelu sa Sanaderom nema gotovo nikakve zasluge za dobre rezultate na lokalnim izborima, već da su za njih zaslužni ogranci, ipak je činjenica da je stranka ponovo postala respektabilna upravo vođena često podcjenjivanim Sanaderom. S njim je povratak na vlast izvjesniji, premda on ne nudi nikakve nove ideje i ljude, jer bi se trend rasta HDZa zbog neefikasnosti Vlade jednostavno mogao nastaviti po inerciji. Optiranje za Pašalića je nesigurnija kombinacija zato što ona predstavlja radikalni zaokret i gotovo bi sigurno prouzročila potrese u stranci koji bi pobjedu na izborima mogli dovesti u veliku opasnost. “Jasno je da taj čovjek vodi paralelnu politiku u stranci”, kazao nam je Vladimir Šeks, šef Kluba HDZ-a, ali i dodao da će Pašalić, čije ime Šeks ni ne želi izgovoriti, dobiti odgovor isključivo kroz unutarstranačke izbore.

D. CIGLENEČKI