Večernji list: 06. 12. 2001.

DOGOVOR S KIPAROM KUZMOM KOVAČIĆEM

Bandić obnavlja Oltar domovine

Gradonačelnica Dubrovnika traži da se dubrovački most nazove Tuđmanovim imenom

Stakleni elementi spomenika Oltar domovine na Medvedgradu, vječni plamen te rasvjeta oko spomenika obnovit će se, a dovršit će se dio kamenih blokova skulpture i urediti travnjak i okoliš, kako bi se omogućio pristup invalidima. Dogovoreno je to jučer na sastanku kod zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, na kojemu su bili autor spomenika Kuzma Kovačić, pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Doris Kažimir i Miodrag Demo, voditelj Odjela za branitelje u Gradskom uredu za zdravstvo, rad i socijalnu skrb.

Gradonačelnik Bandić naglasio je kako podržava prijedloge Kuzme Kovačića, a gradskim je službama naložio da što prije obnove skulpture i urede okoliš, kako bi se očuvalo dostojanstvo tog obilježja. Još početkom godine Poglavarstvo je donijelo odluku o uređenju Medvedgrada i obnovi Oltara domovine, djela koje je podijelilo mišljenje stručne javnosti.

- Dubrovačka gradska vlast tražit će da se most preko Rijeke dubrovačke nazove imenom dr. Franje Tuđmana. Tu informaciju potvrdila nam je dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica, inače saborska zastupnica HDZ-a. "Istina je, tražit ćemo da se most preko Rijeke dubrovačke nazove imenom prvoga predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Podsjetimo kako je upravo pokojni predsjednik Tuđman, čija će se godišnjica smrti obilježiti za nekoliko dana, u rujnu 1998. otvorio radove na mostu.

HDZ će u nedjelju i ponedjeljak prigodno obilježiti drugu obljetnicu smrti prvoga hrvatskog predsjednika i osnivača te stranke dr. Franje Tuđmana. U nedjelju u devet sati izaslanstvo HDZ-a najprije će položiti vijenac na Oltar domovine, a u 10 sati bit će održan komemorativan skup u Starogradskoj vijećnici.

Ove godine predviđeno je organizirano polaganje 26 vijenaca: jednog na Medvedgradu, a ostale će na Mirogoju položiti Predsjedništvo HDZ-a, izaslanstva HDZ-a BiH, iseljeništva te svi županijski odbori i izaslanstvo grada Zagreba. Posebnu želju da polože vijenac iskazali su splitski hadezeovci. Zanimljiva je vijest da su županijski ogranci dobili neku vrstu naputka da u središnju blagajnu uplate po 500 kuna. U središnjici stranke objasnili su da je riječ o novcu koji su županijski ogranci namijenili kupnji vijenaca, odnosno da se htjelo izbjeći to da se ti vijenci donose u Zagreb iz svake županije. Na taj način, tvrde u HDZ-ovoj središnjici, bit će olakšan dolazak predstavnicima županijskih ogranaka, a vijenci će za njih biti naručeni u Zagrebu.

I. Ćimić, D. Đuretek, Ro. Kovačević