Večernji list: 06. 12. 2001.

U OŽUJKU POČINJE GRADNJA AUTOCESTE

Cestarina skuplja 15 posto od 1. siječnja

Od naknada iz naftnih derivata, koje će sa 50 lipa porasti na 60, prikupit će se 312 milijuna maraka

ZAGREB - Na jučerašnjem sastanku Povjerenstva za ubrzanu izgradnju autoceste Zagreb-Split s predstavnicima županijskih gospodarskih komora, banaka i građevinskih tvrtki, predsjednik Povjerenstva za autocestu i premijer Ivica Račan rekao je da će se prilikom potpisivanja ugovora građevinarima osigurati avansi. Dodao je da Vlada razmišlja o donošenju posebnog zakona o autocesti Zagreb - Split.

Hrvatskoj su potrebni veliki projekti. To je motiviralo Vladu da donesemo odluku o gradnji autoceste koja će biti dobra podloga za dalji razvoj, posebno turizma, istaknuo je premijer Račan. Svi natječaji bit će gotovi do kraja siječnja, a u ožujku, kada počinje gradnja, kako je rekao, napast će se trasa cijelom duljinom. Otvorit će se radovi kod Zadra, Splita, na Maloj Kapeli te na drugim mjestima. Istaknuo je također da će se odmah nakon završetka autoceste do Splita nastaviti gradnja prema Pločama.

Ministar javnih radova i obnove Radimir Čačić je građevinarima predstavio novi model gradnje, koji od njih više ne traži financiranje radova nego poštivanje rokova, kvalitete i cijena. U 12 godina Hrvatska će za nove ceste utrošiti 8,6 milijardi maraka a od toga u sljedeće četiri godine 4,43 milijarde maraka. U prošlih 30 godina Hrvatska je u ceste uložila ukupno 4,4 milijardi maraka.

Direktor HAC-a Stanko Kovač, predstavljajući model financiranja, najavio je i 15-postotno poskupljenje cestarina od 1. siječnja sljedeće godine, čime će se osigurati predviđenih 110 milijuna maraka. Od naknada iz naftnih derivata, koje će sa 50 lipa porasti na 60, prikupit će se 312 milijuna maraka. Ostali novac namirit će se kreditima. Uvjeti kreditiranja neće ići pod otplate na rok od osam godina s tri godine počeka i osam posto kamata jer su već potpisani ugovori s kamatom od 4,6 posto, rekao je Kovač. Prema njegovim riječima, pripremne radnje, koje će omogućiti potpun zamah radova, obavit će se do lipnja sljedeće godine, a u cijelosti do kraja sljedeće godine. Ukupan bi posao trebao biti završen u planiranom roku 2005. godine. Dio autoceste do Zadra, isključujući tunel Mala Kapela, otvorit će se za promet dvije godine ranije.

I. Kustura