Vjesnik: 06. 12. 2001.

Hrvatskoj u sljedećih nekoliko godina oko 400 milijuna dolara novih zajmova?

Račan: Kredit podupire vrlo ambiciozne razvojne programe Vlade i stimulans je za energičniji nastavak gospodarskih reformi / Vorkink: Vlada je odabrala pravi put razvoja, a Hrvatska pokazuje velik napredak u približavanju Uniji i poboljšanju svog globalnog položaja / Crkvenac: To je podrška ubrzanom okretanju Hrvatske prema povećanju konkurentnosti i zapošljavanja te jačanju pravne države

ZAGREB, 5. prosinca - Ministar financija Mato Crkvenac i direktor Svjetske banke za Srednju i Južnu Europu Andrew Vorkink potpisali su u srijedu u Banskim dvorima ugovor o 202 milijuna dolara zajma za strukturnu prilagodbu (SAL). Njime se podupire Vladin program reformi i nadopunjuje makroekonomski program koji podupire MMF-ov stand-by aranžman.

Zajmom, čija prva tranša - 102 milijuna dolara - u Hrvatsku stiže 1. siječnja, želi se povećati fleksibilnost i efikasnost gospodarstva kako bi se stvorila nova radna mjesta i potaknuo izvoz. Namjerava se također osnažiti tržišne institucije i fiskalnu disciplinu, te poboljšati sustavni okvir poticaja za konkurentnije gospodarstvo kako bi se stvorilo povoljnije okruženje za jačanje malog i srednjeg poduzetništva i smanjila siva ekonomija.

Rok otplate zajma je 15 godina uključujući pet godina počeka, a kamate od 2,4 posto Vorkink je proglasio povijesnima, kao i sâm kredit jer je to najveći zajam koji je Svjetska banka odobrila Hrvatskoj.

Od 1993. kad je došla u Hrvatsku, Svjetska banka je zajmovima ukupno teškim oko milijardu dolara poduprla 19 projekata, dok je u darovnicama bilo 17 milijuna dolara.

Potpisivanju ugovora nazočio je i premijer Ivica Račan, naglasivši da je taj zajam izuzetno važan za Hrvatsku jer »podupire vrlo ambiciozne razvojne programe Vlade i dodatan je stimulans za energičniji nastavak gospodarskih reformi«.

Vorkink je poručio kako je jasno da je »hrvatska Vlada odabrala pravi put razvoja«, te da »Hrvatska pokazuje veliki napredak u približavanju Europskoj uniji ali i poboljšanju svog globalnog položaja«. Najavio je da Vlada i Svjetska banka rade i na novim projektima koji bi Hrvatskoj u sljedećih nekoliko godina trebali donijeti oko 400 milijuna dolara zajmova.

Jedan od njih je podupiranje jačanja privatnog stupa u mirovinskoj reformi, a pred okončanjem je i projekt sređivanja zemljišnih knjiga od kojega će izravnu korist imati oko 600.000 građana. Vorkink je istaknuo i programe zaštite okoliša - na kraškom području, uključujući i nacionalne parkove, te priobalju gdje se podupiru projekti pročišćavanja otpadnih voda. Svjetska banka podupire i razvoj Luke Rijeka povezan s gradnjom mreže autocesta kako bi Rijeka postala jedan od glavnih ulaza za robu u Europu. U Zagrebu i Osijeku uz pomoć Svjetske banke razvija se sustav grijanja, a ta banka ulaže i u razvitak socijalnoga sustava.

Prema riječima ministra Crkvenca, ovaj je zajam »snažna podrška ubrzanom okretanju Hrvatske prema razvoju u stabilnim uvjetima, povećanju konkurentnosti i zapošljavanja, te jačanju pravne države«.

Sanja Kapetanić