Novi list: 06. 12. 2001.

PRAVOSUĐE NEZADOVOLJNO PREDVIĐENIM SREDSTVIMA U PRORAČUNU TRAŽI VIŠE

Crkvenac prijeti ostavkom

Dirne li se sudska, i ne samo sudska stavka i za jednu lipu, podnosim neopozivu ostavku, izjavio je ministar financija

ZAGREB - Sve je krenulo iz saborskog Odbora za pravosuđe. Za rasprave o proračunu za 2002. godinu postavljeno je pitanje može li se očekivati bitna promjena u sudnicama, ako ostane isti novac kao i u skromnoj 2001. godini.

“U idućih 365 dana od pravosuđa se očekuje da instalira USKOK. Donose se novi zakoni u Saboru koji samo po osnovi Zakona o stečaju sudovima donose 22 tisuće novih predmeta. Pravosuđe ima pravo po radnim mjerilima zaposliti još 265 novih sudaca za čije bruto plaće nije osigurana ni kuna, a o sudskim savjetnicima i daktilografima da se i ne govori, iako bez njih suci ne mogu raditi”, rekao je Ivica Crnić, predsjednik Vrhovnog suda na nekoliko pravničkih skupova održanih u posljednja dva tjedna.

Neslaganje s ucjenjivanjem

“Ne vjerujem da se išta više može učiniti”, pesimističan je Luka Trconić, predsjednik Odbora za pravosuđe. “Ne vjerujem također da je Vlada to 'namjerno' napravila. Izgleda da se nije moglo drukčije. Ostaje još samo pokušaj da se nešto učini na koalicijskoj koordinaciji”. Trconić inače odbacuje pokušaj da se razrezanom stavkom za pravosuđe uvjetuje (čitaj: ucjenjuje) provedba pravosudne reforme.

“Kao gradonačelnik Velike Gorice sram me je svaki put kad moram proći pokraj zgrade općinskoga suda. To je potleušica, a ne hram pravde. Ali, još više brine me oskudnost proračunske stavke za pravosuđe zbog zemljišnih knjiga. Ovakav razrez onemogućava da se srede zemljišne knjige, naglašava Ivan Šuker, HDZ-ov saborski zastupnik.

Damir Kajin, zastupnik IDS-a dirnuo je još jedno osjetljivo područje: ima li Hrvatska previše premalih sudova i previše sudaca u njima. “Veliko je pitanje ima li sudbenoga, pa i ekonomskog opravdanja postojanje općinskog suda u, na primjer, Bujama, kaže Kajin.

Raste hrpa neriješenih spisa

U saborskim kuloarima skromnost pravosudnog budžeta komentira se i žešće. Čuje se tako primjedba da ova koalicijska vlast nije ni prstom makla da sredi stanje u Ministarstvu obrane, a tamo je značajna rezerva novca koji se sad troši automatizmom zatečene i toliko osporavane organizacije broja ljudi. Da je to stanje riješeno, čuli smo od zastupnika u pauzi zasjedanja (bez obzira na njihove oporbene ili pozicijske boje) bila bi i koja lipa više i za pravosuđe i za još neke budžetske razreze.

Ponuđenih 3,6 milijardi za sudove uspostavilo je koaliciju ministrice, Crnića i Udruge hrvatskih sudaca. Na združene pravosudne kritičarske trupe obavljenog budžetskog planiranja, ministar financija Mato Crkvenac je u poluslužbenom krugu odrješito izjavio: “Dirne li se sudska, i ne samo sudska stavka i za jednu lipu, podnosim neopozivu ostavku”.

Vlado RAJIĆ