Vjesnik: 07. 12. 2001.

Zbog dugova država gasi 19.000 tvrtki:Više od 13.000 ljudi ostaje bez posla

Poreze i doprinose državi duguje 19.500 poduzeća, od kojih 90 posto ima manje od pet zaposlenih/ Više od 18.000 pravnih osoba bit će likvidirano, otkriva pomoćnik ministra financija Juraj Bajić

ZAGREB, 6. prosinca - Zbog velikih dugova za poreze i doprinose, koji su se tijekom proteklih deset godina popeli na više od 23 milijarde kuna, tijekom narednih mjeseci bit će, na zahtjev države, likvidirano više od 18.000 poduzeća. Pomoćnik ministra financija Juraj Bajić za Vjesnik otkriva kako poduzeća koja uskoro definitivno neće postojati, zapošljavaju gotovo 13.000 ljudi, od kojih će, sad je izvjesno, većina ostati bez posla.

Bajić napominje kako će dio njih vjerojatno ubrzo naći posao u drugim poduzećima, za koja i sada rade, ali su službeno zaposleni u tvrtkama-dužnicima čiji vlasnici namjerno varaju državu.

Takvu je sudbinu Ministarstvo financija dužnicima skrojilo zakonom o naplati državnih potraživanja, koji je upravo u saborskoj proceduri. Velikim će dužnicima, čiji je dug nastao do kraja 2000. godine, Vlada omogućiti da na razne načine, uključujući i neke olakšice i nagodbe, vrate svoje dugove. Povlašten status neće, objašnjava Bajić, vrijediti za pravne osobe koje zapošljavaju manje od pet ljudi.

U tu skupinu spada čak 90 posto od ukupnog broja dužnika. Riječ je, napominje Bajić, o približno 18.300 od oko 19.500 pravnih osoba koje duguju poreze i doprinose. Mnogi od njih, kaže Crkvenčev pomoćnik, uopće nemaju zaposlenih.

Na pitanje kako će se likvidacija tih poduzeća odraziti na socijalnu sliku Hrvatske, Bajić napominje kako njihovi zaposlenici uglavnom primaju plaću, ali preko računa drugih poduzeća. Račune velikih dužnika Ministarstvo financija je odavno blokiralo. Usprkos tomu, tvrtke i dalje posluju i time se, stav je Ministarstva, stvara potpuni kaos, koji bi primjenom novog zakona napokon trebalo raščistiti.

Problem najvećih dužnika u državi, nogometnih klubova Dinama i Hajduka, država će, pojašnjava Juraj Bajić, rješavati tek nakon što se završe sudski procesi koje su klubovi pokrenuli na Upravnom sudu kako bi dokazali da su poslovali u skladu sa zakonima.

Novim mjerama naplate dugova, država bi, prema Crkvenčevoj procjeni, do sredine iduće godine trebala naplatiti nešto više od dvije milijarde kuna. Poreznici također očekuju da će se time znatno poboljšati porezna disciplina, koju novi ravnatelj Porezne uprave Milan Trbojević smatra vrlo niskom.

»Velika potraživanja koja država ima prema obveznicima, najbolji su odraz porezne discipline, koja je doista na vrlo niskoj razini«, priznaje Bajić, te dodaje kako bi nove mjere trebale prisiliti obveznike da promijene ponašanje.

Boris Orešić