Jutarnji list: 07. 12. 2001.

HRVATSKA MORA DOSTAVITI JOŠ 2000 DOKUMENATA O ADEMIJU

Ademijevim braniteljima predane su izjave 50-ak svjedoka i dokumenti, a najavljena je i dostava izjava još 50 svjedoka tužiteljstva

ZAGREB - Haaški sud uputio je zahtjev za dodatnih 2000 dokumenata, koje namjeravaju koristiti u postupku protiv generala Ademija, saznalo se u srijedu, tijekom sastanka Ademijevih branitelja, odvjetnika Čede Prodanovića i Jadranke Sloković-Glumac, i tužitelja u postupku protiv Ademija.

Tužitelje je na sastanku zastupao Gary Garland i jedan zamjenik, a sastanku je prisustvovao i viši pravni savjetnik Suda. Ademijevim braniteljima predane su izjave 50-ak svjedoka i dokumenti, a najavljena je i dostava izjava još 50 svjedoka kojima raspolaže Ured tužitelja u postupku protiv generala Ademija.

Branitelji predali 200 dokumenata

Branitelji generala optuženog za ratne zločine počinjene tijekom izvođenja akcije Medački džep, Prodanović i Sloković-Glumac, predali su oko 200 dokumenata koje namjeravaju koristiti pri obrani generala Ademija, čime, kako je rekao branitelj Čedo Prodanović, "general Ademi i obrana aktivno demonstriraju spremnost na suradnju s Haaškim sudom". Procjena suradnje jedan je od uvjeta o kojemu će Haaški sud raspravljati kad, početkom sljedećeg tjedna, obrana generala Ademija podnese zahtjev za puštanjem na slobodu do početka suđenja. Pri tome će važnu ulogu imati dosadašnja suradnja, dobrovoljnost predaje i jamstvo Vlade RH, koje je potpisao zamjenik premijera, dr. Goran Granić. Jamstvo je nužno za prijevremeno puštanje jer njime Vlada jamči da će se general Ademi odazvati svakom pozivu Suda i da tijekom boravka provedenog na slobodi neće pokušati utjecati na svjedoke.

Za puštanje iz pritvora nužno jamstvo

Vlada je dužna osigurati da se takvo što ne dogodi. Iako su neki od optuženih, kao Biljana Plavšić i Pavle Strugar, pušteni da na slobodi čekaju početak suđenja, treba uzeti u obzir da su oni u boljoj situaciji od Ademija da se nagode s tužiteljima jer mogu biti svjedoci u postupku protiv Miloševića, što je za Ured tužitelja, važniji predmet od suđenja Ademiju. Na sastanku s predstavnicima tužitelja i Suda nije se raspravljalo o nespornim dijelovima optužnice.

B. Vlašić