Jutarnji list: 07. 12. 2001.

CRKVA I VLADA Nakon loše komunikacije počinje dijalog crkvenih i državnih vlasti

Sljedeći tjedan susret Račana i Bozanića

S državne strane na njemu bi trebao biti premijer Ivica Račan i njegov zamjenik i predsjednik Državne komisije za odnose s vjerskim zajednicama dr. Goran Granić, a s crkvene strane, osim nadbiskupa Bozanića, i članovi Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije

Piše: Darko Pavičić

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Josip Bozanić predvodit će u sljedeći utorak delegaciju biskupa na susretu u Vladi Republike Hrvatske.

Kako smo saznali iz naših dobro obaviještenih izvora na zagrebačkom Kaptolu susret bi se trebao održati u utorak u 16 sati. S državne strane na njemu bi trebao biti premijer Ivica Račan i njegov zamjenik i predsjednik Državne komisije za odnose s vjerskim zajednicama dr. Goran Granić, a s crkvene strane, osim nadbiskupa Bozanića, članovi Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić, nadbiskup zadarski msgr. Ivan Prenđa i biskup gospićko-senjski msgr. Mile Bogović.

Susret s Mesićem

Kao što je poznato, Stalno vijeće HBK prije desetak dana susrelo se s predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem i to u jeku dosad najnategnutijih odnosa državnih i crkvenih vlasti. Biskupi su, naime, na svome posljednjem zasjedanju u Požegi ovlastili Stalno vijeće da uspostavi kontakt s vlašću, držeći da je komunikacija između Crkve i države prilično loša. Ta loša komunikacija pogoršana je nakon objavljivanja "biskupske socijalne poslanice", koju je Vlada oštro kritizirala, protumačivši je kao otvoreni napad Crkve na vlast, svrstavši pritom biskupe u radikalne desničare na hrvatskoj političkoj sceni.

Biskupi se nisu očitovali na tu reakciju Vlade, jer nisu, kako je izjavio glasnogovornik HBK vlč. Vjekoslav Huzjak, dobili nikakav službeni dopis.

Očekuju se dugi razgovori

No, vlast je dobila nekoliko žestokih odgovora iz službenog crkvenog glasila Glasa Koncila, koji je žestoko kritizirao ministra rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića i zamjenika premijera dr. Gorana Granića. Nakon susreta predsjednika Mesića i hrvatskih biskupa sada je očito sazrijela situacija da se susretu i predstavnici Vlade s biskupima.

O čemu će biti riječi zasad se točno ne zna, ali budući da je Crkva posljednjih dana na meti napada zbog financiranja iz proračuna i uvođenja vjerskoga odgoja u vrtiće, razgovor u utorak u Vladi sigurno neće biti lak. A budući da počinje u poslijepodnevnim satima, pretpostavlja se da bi mogao trajati sve do večeri. Odnosno, možda će premijer Račan biskupe zadržati na večeri, kao što je to prije njega učinio predsjednik Stipe Mesić.