Jutarnji list: 07. 12. 2001.

NERASPOREĐENI U MORH-u Supruga optuženog generala Gotovine već dvije godine je neraspoređena u MORH-u

Pukovnica Dunja Zloić-Gotovina predavat će njemački na HVU?

Status pukovnice Dunje Zloić-Gotovine nisu uspjela riješiti čak tri ministra koji su se izmijenili na čelu MORH-a

Piše: Krešimir Žabec

Tri ministra obrane nisu uspjela odlučiti što bi Dunja Zloić-Gotovina mogla raditi u Oružanim snagama.

Prva pukovnica Hrvatske vojske, poznata kao šefica kabineta pokojnog ministra Gojka Šuška i supruga Ante Gotovine, još od 1999. godine ne obavlja nikakve radne zadatke i danas je u statusu neraspoređenih. Njezino posljednje radno mjesto bilo je u MORH-u, pa je i sada pod indirektnim zapovjedništvom ministra obrane Joze Radoša. Adekvatan posao trebala bi joj pronaći Personalna služba Ministarstva obrane kojoj je na čelu brigadir Vlado Čondić. Kako to nije učinjeno, ona već treću godinu sjedi kod kuće, prima plaću i čeka novi raspored. U Ministarstvu obrane još su dva neraspoređena časnika, general bojnik Marinko Krešić te bivši načelnik SIS-a, pukovnik Vlado Galić.

Javljala se za posao

- Dunja Zloić-Gotovina djelatna je časnica u Oružanim snagama u statusu "neraspoređena" - kaže za Jutarnji ist Zoran Komar zamjenik glasnogovornika MORH-a. Pukovnica Zloić-Gotovina neraspoređena je od 1999., kad se nakon porodiljnog dopusta, javila na radno mjesto u MORH-u. No, tada se za nju nije našlo radno mjesto te je tadašnji ministar obrane Andrija Hebrang potpisao odluku o stavljanju u status neraspoređenih. Osoba u tom statusu može biti najdulje šest mjeseci, pa je Dunja Zloić-Gotovina svakih šest mjeseci dolazila na razgovor u Personalnu službu MORH-a. No, već dvije godine, a posljednji je razgovor obavljen prije otprilike šest mjeseci, nije joj pronađeno adekvatno radno mjesto. Zbog toga su joj ministri Hebrang, Miljavac i Radoš produljivali odluku o neraspoređenosti. U MORH-u neslužbeno doznajemo da se pukovnica Zloić-Gotovina spremna vratiti na posao i da ne traži neko posebno radno mjesto. Uskoro bi ponovno trebala doći na razgovor a prema jednoj od mogućih opcija, šef Personalne uprave Čondić mogao bi joj ponuditi mjesto predavačice njemačkog jezika na Hrvatskom vojnom učilištu, s obzirom na to da ima zvanje profesorice njemačkog jezika. Otkadje neraspoređena, Dunja Zloić-Gotovina svakog mjeseca, prima plaću koja pripada njezinu činu pukovnice. Plaća iznosi 4485,26 kuna.

U HV-u od 5. prosinca ‘91.

Dunja Zloić prvi je put pristupila Oružanim snagama 5. prosinca 1991., kad ju je tadašnji ministar obrane Gojko Šušak imenovao svojom tajnicom, a ubrzo šeficom svoga kabineta s puno većim ovlastima. Bila je Šuškova tajnica i ranije, dok je on bio ministar iseljeništva. U MORH-u je došla na glas kao odrješita osoba koja je bila posljednja brana prema ministru. Današnji predsjednik Mesić jednom ju je čak optužio da je pola milijuna dolara, koje su on i Ante Beljo 1992. skupili u Kanadi, htjela baciti u ormar bez brojanja. Dunja Zloić mu je na to u siječnju 2000. odgovorila tužbom te je u sudskom sporu sa svojim vrhovnim zapovjednikom.

Dunja Zloić dobila je čin bojnice u ožujku 1994. Poznatija je od proslave Dana državnosti 1995., kad se prvi put u javnosti pojavila u društvu generala Ante Gotovine. Toga istog dana promaknuta je u čin pukovnice, čime je postala prva žena u HV-u s tim činom. Netom prije početka operacije Oluja priređeno je vjenčanje Gotovine i Dunje Zloić u čiju se organizaciju uključio državni vrh. Šušak je bio vjenčani kum, a vjenčanje se, prema tvrdnjama medija, zbilo na Brijunima u organizaciji predsjednika Tuđmana.

2350 vojnika na bolovanju

Osim neraspoređenih časnika u sustavu Ministarstva obrane, MORH-u je velik problem i mnogo zaposlenika na dugim bolovanjima. Njih je ukupno 2350, a u ovom trenutku se provodi revizija njihovih liječničkih kontrola te liječnički pregledi kako bi se ustanovilo tko je sposoban za vojnu službu a tko ne.