Vjesnik: 07. 12. 2001.

Američki agenti u BiH love pripadnike Al Qaide

MOSTAR, 6. prosinca (Od Vjesnikova dopisnika) - Deseci američkih agenata, pripadnika civilnih i vojnih obavještajnih službi, stiglo je u BiH i angažirani su na pripremama terena za napade na ćelije Bin Ladenove Al Qaide po Aziji, ali i nekim dijelovima Europe, poput Bosne. Službene potvrde te informacije u BiH nema, nakon što ju je objavio londonski Times, ali svi bosanskohercegovački mediji spekuliraju o tomu, posebice u kontekstu određenih uhićenja pripadnika Al Qaide u listopadu u BiH i nastavku borbe protiv međunarodnog terorizma u svim mogućim žarištima, a BiH je, očito svrstana u tu kategoriju.

Federalno Ministarstvo unutarnjih poslova nema nikakvih saznanja o navodnim aktivnostima američkih tajnih agenata na prostoru BiH, dok u američkom veleposlanstvu ističu kako je »politika veleposlanstva ne davati komentare koji se tiču obavještajnih poslova«. »Zakopčani« su ostali i u SFOR-u, ustvrdivši tek kako Stabilizacijske snage u BiH »surađuju s mnogim ljudima u borbi protiv terorizma«, bez preciznijeg pojašnjenja o kojim je »mnogim ljudima« riječ.

Sarajevski Dnevni avaz podsjeća, međutim, na izjave glavnog tajnika NATO-a Georgea Robertsona, da »NATO ostaje oprezan zbog terorističkih prijetnji na Balkanu nakon uhićenja u listopadu u BiH osoba osumnjičenih za pripadnost organizaciji Al Qaida«. Robertson, istina, također ništa nije rekao o mogućoj nazočnosti američkih tajnih agenata u BiH, ali je još jednom potvrdio kako je »jasno da postoje veze između nekih ljudi na Balkanu i Al Qaide te uhićenja u BiH posljednjih tjedana«, najavivši oprez, ali i odlučnost NATO-a u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Mario Marušić