Slobodna Dalmacija: 07. 12. 2001.

OTKRIVAMO PRIPREMLJEN JE SCENARIJ ODLASKA BIVŠEG BOŠNJAČKOG ČELNIKA PRED HAAŠKI SUD

SRBIJA HAPSI MLADIĆA, PA SFOR KARADŽIĆA, A POTOM U HAAG IDE I IZETBEGOVIĆ!

Boravišta Karadžića i Mladića su locirana i samo se čeka povoljan trenutak da vlasti Republike Srbije uhite Mladića i prebace ga u Haag. Uhićenje Karadžića će provesti Sfor, a nakon toga bi stigla optužnica za Izetbegovića, koji neće biti osumnjičen za genocid već za teška kršenja ratnog prava

Piše: Tomislav ZORIĆ

Kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da su namjerno uništeni, na različite načine, neki zapisnici i stenogrami, odnosno zvučni zapisi sa sjednica Predsjedništva Republike BiH od 1990. do 1993. godine, tročlano državno Predsjedništvo BiH nedavno je uputilo Općinskom tužiteljstvu u Sarajevu.

Kaznena je prijava, prema riječima hrvatskoga člana Predsjedništva Joze Križanovića, podnesena protiv nepoznatog počinitelja s ciljem pokretanja istrage koja bi dovela do osoba koje su sudjelovale u uništavanju ovih službenih materijala.

Stenogrami koji nisu dostavljeni, sudeći prema tvrdnjama haaških istražitelja i domaćih analitičara, izuzetno su bitni jer su u njima sadržani razgovori najviših bošnjačkih dužnosnika o tadašnjim aktualnim ratnim događanjima koji bi mogli biti inkriminirajući za tadašnjega šefa Predsjedništva Republike BiH Aliju Izetbegovića, a možda i za njegova prvog suradnika u vrijeme rata Ejupa Ganića.

Haag steže obruč

Ono što je posebno zanimljivo činjenica je da stenogrami nedostaju baš s onih sjednica koje su usko povezane s nekim važnim događajima na frontu, uključujući i razdoblja kada su pripadnici Armije BiH počinili teške ratne zločine.

Informacije koje neslužbeno stižu s raznih adresa u Bosni i Hercegovini navode da se obruč oko ratnog bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića steže i da će po okončanju ovoga procesa biti jasna Izetbegovićava uloga u ratnim zločinima počinjenima nad Srbima i Hrvatima tijekom rata.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, za potrebe svojih istražnih radnji, prije nekoliko mjeseci uputio je zahtjev bh vlastima da mu dostave stenograme sa svih sjednica Predsjedništva BiH u predratnom i ratnom razdoblju (1990. — 1993.).

No, obrazloženje zbog čega stenogrami s nekih ključnih sjednica Predsjedništva nisu dostavljeni je prozaično te se navodi da na tim sjednicama nisu vođeni zapisnici zbog nedostatka električne energije u zgradi Predsjedništva u tada, srpskim snagama, opkoljenom Sarajevu.

U dopisu sarajevskom Općinskom tužiteljstvu Predsjedništvo BiH demantira ovu tezu navodeći da su sve sjednice Predsjedništva Republike BiH uredno snimane, a kao ključni dokaz za to, napominju, da je električno napajanje, kada nije bilo električne energije u zgradi Predsjedništva BiH s javne mreže, osiguravano putem agregata koji su se automatski uključivali.

Sporni zapisnici

Stoga, kategorični su članovi Predsjedništva, bilo je moguće sačiniti zapisnike i stenograme sa svih sjednica.

Drugim dokazom zbog koga Predsjedništvo smatra da su pojedini dokumenti namjerno uništeni u kaznenoj prijavi ističe se činjenica da zapisnici i stenogrami nedostaju upravo s onih sjednica održanih u pojedinim razdobljima koja su obilježili značajni događaji, te se nestanak zapisnika i stenograma veže za te događaje.

U vezi sa spomenutim stenogramima i rasvjetljavanjem ratnog djelovanja Predsjedništva Republike BiH, bh mediji donijeli su informacije da su u ratnom periodu, bez obzira što je formalno ispoštovana ustavna odredba da Predsjedništvo Republike BiH broji sedam članova, sve odluke donosili isključivo Izetbegović i Ganić.

Neslužbeni izvori u međunarodnim organizacijama, prema tvrdnjama bh medija, otkrivaju da je, ako se dokaže osnovanost sumnje u Izetbegovićeva inkriminirajuća djelovanja tijekom rata, već pripremljen i svojevrsni scenario njegova odlaska u Haag.

Naime, prema tvrdnjama ovih izvora, boravišta bivšeg predsjednika Republike Srpske i optuženika za najteže ratne zločine Radovana Karadžića te njegova prvog vojnog zapovjednika Ratka Mladića su locirana i samo se čeka povoljan trenutak da vlasti Republike Srbije provedu uhićenje Mladića i transportiraju ga u Haag.

Seferovim stopama

Kada je u pitanju Karadžić, ove akcije će u njegovu slučaju, prema tvrdnjama ovih izvora, provesti Sfor, a nakon toga bi, otkrivaju neimenovani dužnosnici međunarodne zajednice, kuvertirana optužnica s Izetbegovićevim imenom stigla na adresu institucija bh vlasti od kojih bi se onda očekivalo da provedu sličan postupak kao što je to bio slučaj sa ratnim zapovjednikom Armije BiH Seferom Halilovićem.

Izvori bliski Haaškom sudu navode da Izetbegović, ako Haag podigne optužnicu protiv njega, za razliku od Karadžića i Mladića neće biti osumnjičen za genocid već za teška kršenja ratnog prava.