Novi list: 08. 12. 2001.

ANDRIJA HEBRANG ODGOVARA VLATKU PAVLETIĆU NA PITANJE KOME JE KORISTILO ZATAŠKAVANJE BOLESTI FRANJE TUĐMANA

Tuđmanovu dijagnozu objavili CNN i novine

Zar Vlatko Pavletić nije posumnjao u način odlučivanja predsjednika kad ga je Tuđman imenovao za predsjednika stranačkog suda protiv mene?

ZAGREB - Zar Vlatko Pavletić nije posumnjao u način odlučivanja predsjednika kad ga je Tuđman imenovao za predsjednika stranačkog suda protiv mene? Ako ni iz čega drugog, iz činjenice da je predsjednik stranke podignuo optužbu protiv jednog od pet, šest njemu najlojalnijih Ijudi, mogao je jasno vidjeti koja je zdravstvena ura, odgovor je Andrije Hebranga na Pavletićevu tvrdnju da, iako je bio predsjednik Sabora, nije znao da je sposobnost rasuđivanja predsjednika Franje Tuđmana bila smanjena, kao što je nedavno izjavio Hebrang. Pavletić smatra da su državni dužnosnici morali biti obaviješteni o takvom predsjednikovom stanju.

- Svi su predsjednikovu dijagnozu mogli čuti preko CNN-a na dan kad je ona postavljena u bolnici Walter Reed i onda uzeti medicinski leksikon i pogledati što znači dijagnoza takve maligne bolesti. Čovjek koji zna da boluje od smrtonosne bolesti koja dođe u svoju završnu fazu psihički se mijenja. Mislim da nije bilo televizijskog gledatelja ni Tuđmanovog suradnika koji to nije primijetio. Zaista me čudi Pavletićeva primjedba da nije znao od čega predsjednik boluje. Vjerojatno Pavletić nije imao vremana gledati CNN, ali onda je sve mogao pročitati u našem tisku jer je Tuđmanova dijagnoza prenijeta u hrvatskim novinama. Ta bolest niti u jednom trenutku nije bila tajna. Sve da smo i htjeli nismo ju mogli tajiti nakon što je prvi put u povijesti jedan globalni medij emitirao nečiju dijagnozu i time odao liječničku tajnu, ističe nekadašnji predsjednik Tuđmanovog konzilija dodajući da je svačija dijagnoza tajna, pa makar se radilo i o predsjedniku Republike.

Dok je do listopada 1998. godine Hebrang bio šef međunarodnog konzilija, predsjednik je još bio u naponu snage. Hebrang tvrdi da zapravo od polovice 1998. nije imao pravi uvid u predsjednikovo zdravlje, “zbog političkih razlika između nas”.

Hebrang pojašnjava što je mislio kad je rekao da Tuđman u završnoj fazi bolesti nije mogao kvalitetno rasuđivati.

- Predsjednik više nije imao odlučnosti kao ranije da presiječe neke stvari koje su mu stajale na putu. Puno je toga presjekao u vrijeme dok je još bio u dobroj kondiciji, ali u posljednjem stadiju bolesti nije smogao snage da žrtvuje pojedine crne figure, crne u moralnom i političkom smislu. Tuđmanu je nedostajalo i dosljednosti radi saznanja da je kraj blizu, što je sasvim ljudski, napominje Hebrang. Posljedice Tuđmanove bolesti bile su, procjenjuje bivši ministar obrane, vrlo ozbiljne.

Dokumente nismo predali pravosuđu

- Nažalost, Tuđman se okružio suradnicima koji su filtrirali informacije što su mu ih prezentirali u svrhu svoje promocije u zadnjem periodu njegovog života. Oni su se nastojali održati u sedlu bez obzira što se dogodilo sa strankom, državom i imidžom samog predsjednika, a on nije imao snage razlučiti dobro od zla i rezultat su bili propusti koje je napravio u privatizaciji. Mislim tu na činjenicu da dokumentacija o zloupotrebama što smo je posjedovali nije predata pravosudnim organima. Tuđman je griješio i u odnosu prema opoziciji upotrebljavajući često i uvredljiv rječnik, zaključuje Hebrang koji drži da ni odnos s Haškim sudom ne bi bio ovakav kakav je danas da Tuđman nije obolio.

D. CIGLENEČKI