Slobodna Dalmacija: 08. 12. 2001.

AMERIČKI HARPER’S MAGAZINE OBJAVIO NAVODNE ZAPISNIKE S VONS-a

Tuđman: Riješit ćemo pitanje Srba, bijedna skupina će otići i gotovo!

WASHINGTON — Američki mjesečnik Harper's Magazine u broju od prosinca objavljuje izvatke iz dvaju dokumenata za koje navodi da su zapisnici sa sjednica hrvatskoga Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost iz rujna 1993. godine i kaže da su to "prvi dokazi da je predsjednik Franjo Tuđman planirao i upravljao etničkim čišćenjem i drugim ratnim zločinima".

U uvodnom tekstu, prije engleskog prijevoda izvoda iz zapisnika od 12. i 19. rujna 1993. godine, Harper's Magazine piše da su "te godine hrvatske snage ubile do 400 srskih civila u gradu Gospiću, a 1995. godine gotovo 600 tisuća Srba protjerano je iz Krajine". Harper's Magazine tekst objavljuje s nadnaslovom "Dokaz" i naslovom "Planiranje hrvatskog konačnog rješenja".

Mjesečnik napominje da je zapisnike VONS-a pribavio Chris Hedges, novinar New York Timesa. Hedges je 90-ih bio dopisnik NYT-a iz Zagreba. Prenose se izjave bivšeg predsjednika Tuđmana, tadašnjeg premijera Nikice Valentića i ondašnjeg zapovjednika Glavnog stožera HV-a generala Janka Bobetka. Prema tom zapisniku, Tuđman je kazao da je on generalu Bobetku odobrio operaciju Gospić. "Kad mi je general Bobetko došao s prijedlogom, uzeo sam u obzir srpske provokacije, male provokacije, recimo njihov upad na Velebit gdje su ubili trojicu pripadnika specijalne policije, a jednom su odsjekli uho, ili postavljanje mina kod Pakraca (...), pa sam odobrio akciju iako nisam bio obaviješten, što sam kasnije doznao, o svim elementima", navode se Tuđmanove riječi.

Tuđman dalje ocjenjuje da je teško opravdati zašto je Hrvatska u vrijeme mirovnih pregovora krenula u vojnu akciju. "Dodatno, našim izjavama stavili smo se u vrlo nepovoljnu situaciju (...) generalu Bobetko ja sam rekao da treba objasniti kako su oni napali prvi", stoji u zapisniku. Iz istog se zapisnika kao riječi premijera Valentića navodi da "sa Srbima u Hrvatskoj problem neće biti riješen". "Kao čovjek koji sam sav život proveo dolje (u Gospiću) želim vas uvjeriti da Srbi ne prihvaćaju nikakvo političko rješenje. Mislim da se moramo bolje pripremiti i udariti ih s nekoliko strana", rekao je Valentić.

Na to se citira Tuđmanova ocjena da će Hrvatska "riješiti pitanje Srba u Hrvatskoj" kad Srbija bude prisiljena prestati im pomagati. "Onda će bijedna skupina od nekih 10-20 posto otići iz Hrvatske i tada ćemo to riješiti", navodi se Tuđmanova izjava. Iz istog zapisnika od 12. rujna 1993. godine Harper's Magazine navodi Valentićeve riječi da u Gospiću ima puno miješanih brakova, da neke starije žene žive u Senju "gdje postoji svojevrsni koncentracioni logor i kamo trebamo dopremiti one što smo ih uhvatili kod Čitluka i Počitelja".

Tuđman se navodno suglasio s Valentićevim prijedlogom da se te ljude "uljepša, opere itd." i pokaže javnosti "kako mi to radimo". U kraćem izvatku iz dokumenta koji Harper's Magazine predstavlja kao zapisnik sjednice VONS-a od 19. rujna prenose se neke izjave pokojnoga predsjednika Tuđmana, generala Bobetka i tadašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića. Harper's Magazine zatim citira kao izjavu tadašnjeg načelnika glavnog stožera HV-a generala Janka Bobetka: "Mi smo predali 52, kako je rečeno, upotrebljiva srpska tijela, a ostalo je uklonjeno. Ima nekih 50-60 u šumi jer ih je od tamo teško sakupiti. Ali možda se dogodilo da su oni (UNPROFOR) ušli malo prebrzo. Međutim, to je bilo očišćeno, apsolutno. Oni tamo nisu mogli ništa naći, bar ja tako mislim."