Vjesnik: 08. 12. 2001.

Obrana zatražila svjedočenje novinarke i bivšega glavnog urednika

ZAGREB, 7. prosinca - »Ja sam zgrožen kakve ste sve gluposti naveli, pa za to stvarno treba imati živce«, uzbuđeno je reagirao predsjednik Hrvatske stranke prava 1861. Dobroslav Paraga na dokazne prijedloge odvjetnika Miroslava Šeparovića tijekom rasprave u sporu u kojem je Paraga tužio nakladnika Slobodne Dalmacije i Vladimira Šeksa za naknadu štete.

Paraga je podnio tužbu zbog teksta objavljenoga u splitskom dnevniku 9. rujna 2000. godine pod naslovom: »Upozoravam: prijeti nam val političkog nasilja i ubojstava«. U tekstu se prenosi i izjava saborskog zastupnika Vladimira Šeksa: »Osim psihološkog bolesnika Dobroslava Parage nitko nije kazao da je HDZ u cjelini zločinačka organizacija«. Tim su navodima, drži Paraga, njemu kao javnoj osobi narušeni ugled i čast.

Kako na raspravu u petak nije pristupio tuženi Šeks, njegov je zastupnik odvjetnik Šeparović predočio sudu presliku obavijesti u kojoj se opravdava Šeksov izostanak činjenicom što je u tijeku sjednica Hrvatskog sabora na kojoj je on i nazočan. Odvjetnik Šeparović iznio je i nekoliko dokaznih prijedloga kako bi se objasnilo činjenično stanje postupka. Tako je predložio saslušanje autorice spornog teksta Anite Malenice i nekadašnjega glavnog urednika SD, Josipa Jovića, na okolnost u kojem je kontekstu dana sporna izjava, je li riječ o činjeničnoj tvrdnji ili vrijednosnom sudu, te je su li postupili u dobroj vjeri. Nadalje, zatražio je da se od Ustavnog suda zatraži izjašnjenje da li je riješena ustavna tužba kojom je Paraga tražio zabranu HDZ-a. Od Državnog odvjetništva bi se pak, predložio je Šeparović, trebao zatražiti dopis na okolnost jesu li u postupku kaznene prijave što ih je Paraga podnio sumnjičeći Šeksa da je inicirao zločine u Hrvatskoj kao što su ubojstvo obitelji Zec, Pakračka Poljana te ubojstvo sindikalista Milana Krivokuće. Kao poseban dokazni prijedlog Šeparović je naveo psihijatrijsko vještačenje, no ne Parage, već samog pojma psihijatrijski bolesnik i kakvo je ponašanje takvih osoba.

Zastupnica SD Darka Žaja suglasna je bila s predloženim dokaznim prijedlozima te je dodala kako bi bilo potrebno saslušati i tadašnjeg zamjenika glavnog urednika, Damira Đukića, koji je uređivao rubriku Novosti, u kojoj je i objavljen sporni tekst. Tijekom zapisivanja adresa predloženih svjedoka odvjetnik Šeparović je napomenuo kako je novinarka Malenica u Zagrebu, na što je Paraga komentirao: »Da, od HDZ-a je dobila stan privilegirana novinarka, kao i neki ovdje nazočni«.

Mladen Bokulić

 

Novi list: 08. 12. 2001.

NASTAVLJEN POSTUPAK U KOJEM PARAGA TUŽI ŠEKSA I SLOBODNU DALMACIJU

Paragine izjave – reakcije psihičkog bolesnika

Odvjetnik Šeparović predložio da vještak objasni što u medicinskom smislu znači psihički bolesnik i koje su karakteristike te bolesti, a Paraga je to ocijenio budalaštinama koje ne može slušati

Izvještava: Vilim CVOK

ZAGREB - Sudski spor u kome Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-a 1861., tuži šefa kluba saborskih zastupnika HDZ-a Vladimira Šeksa i “Slobodnu Dalmaciju” zbog davanja i prenošenja Šeksove izjave “da osim psihičkog bolesnika Dobroslava Parage nitko nije kazao da je HDZ u cjelini zločinačka organizacija”, nastavljen je jučer pred Mladenom Ježekom, sucem Općinskog suda u Zagrebu. Zbog ove Šeksove izjave, dane u autoriziranom intervjuu novinarki Aniti Malenici i objavljene u tekstu pod naslovom: “Upozoravam: Prijeti nam val političkog nasilja i ubojstava”, a objavljene 9. rujna 2000. - Paraga traži da mu Šeks i “Slobodna Dalmacija”, zbog povrede privatnosti, ugleda, časti i dostojanstva, solidarno isplate 100.000 kuna. “Slobodna Dalmacija” odgovorila je Paragi kako je njegova tužba neosnovana, jer ničime nije dokazao da je riječ o “izuzetno jakim napadima” koji uzrokuju povredu privatnosti, ugleda i časti te kako je Šeks autorizirao intervju.

Šeks je, preko odvjetnika Miroslava Šeparovića, svoj jučerašnji nedolazak ispričao sudjelovanjem na saborskoj sjednici. Punomoćnica tužitelja predložila je sucu Ježeku saslušanje tužitelja Parage, no tome se usprotivio Šeksov odvjetnik Šeparović koji je predložio da se, prije nego se sasluša Paraga, provede čitav niz dokaznih prijedloga. Osim saslušanja novinarke Anite Malenice Šeparović je predložio da se kao svjedok ispita i Josip Jović, bivši glavni urednik “Slobodne Dalmacije”, kako bi se razjasnilo u kom kontekstu je dana sporna izjava - činjeničnom ili je pak bila riječ o vrijednosnom sudu. Šeparović je, nadalje, predložio da se od Ustavnog suda pribavi informacija je li riješio ustavnu tužbu kojom je Paraga zatražio zabranu HDZ-a, da se od Državnog odvjetništva pribave informacije kako bi se vidjelo što je s kaznenim prijavama koje je

protiv Šeksa tužeći ga da je inicirao ili nazočio zločinima u RH, poput ubojstva obitelji Zec, zločina na području Pakračke poljane i ubojstva sindikalca Milana Krivokuće. Šeparović je, također, predložio da se kod tužilaštva provjeri u kojoj je fazi kaznena prijava što ju je Paraga podnio protiv Josipa Manolića optuživši ga za trovanje kardinala Alojzija Stepinca.

Na kraju Šeparović je predložio i psihijatrijsko vještačenje, no ne tužitelja, već da liječnik-vještak objasni što u medicinskom smislu znači psihički bolesnik, koje su karakteristike te bolesti te mogu li se Paragine izjave i reakcije okarakterizirati kao izjave psihičkog bolesnika.

- Koje su to budalaštine! To je nemoguće slušati, povikao je u jednom trenutku Paraga.

Sudac Ježek kazao je kako će o dokaznim prijedlozima branitelja drugookrivljenika odučiti naknadno.

Paraga: Malenica dobila stan od HDZ-a

Kada je odvjetnik Miroslav Šeparović tijekom rasprave predložio da se kao svjedokinja sasluša novinarka Anita Malenica, koja je napravila intervjuu s Vladimirom Šeksom Paraga je povikao: - Od HDZ-a je dobila stan! To je privilegirana novinarka kao i mnogi drugi što ovdje sjede!

Nakon rasprave novinari su od Parage zatražili pojašnjenje izjave.

- Nikako nisam aludirao na vas novinare. Mislio sam na Miroslava Šeparovića, kratko je kazao Paraga.

Večernji list: 08. 12. 2001.

MIROSLAV ŠEPAROVIĆ, ODVJETNIK TUŽENOG VLADIMIRA ŠEKSA, PREDLOŽIO U VEZI S TUŽBOM PREDSJEDNIKA HSP 1861:

"Neka psihijatar kaže zvuče li ludo Paragine izjave"

ZAGREB - U parnici kojom Dobroslav Paraga, koji je jučer slavio imendan, traži da mu Slobodna Dalmacija i Vladimir Šeks zajednički plate 100.000 kuna (Šeksa je tužio i zbog klevete), jučer je Šeksov odvjetnik Miroslav Šeparović predložio da se pozove vještak psihijatar i objasni neke stvari. Podsjetimo, spor se vodi zbog Šeksove izjave u Slobodnoj "da nitko osim psihičkog bolesnika Parage nije rekao da je HDZ u cjelini zločinačka organizacija".

- Neka psihijatar kaže što medicinski znači "psihički bolesnik", koje su karakteristike ponašanja takva bolesnika, i može li medicinski laik Paragine izjave o HDZ-u protumačiti kao psihičku bolest - objasnio je Šeparović.

Iznio je još čitav niz dokaznih prijedloga:

- Neka autorica teksta Anita Malenica i tadašnji glavni urednik Josip Jović posvjedoče je li izjava dana kao vrijednosni sud, što mi tvrdimo, te je li postupano u dobroj vjeri, a mi tvrdimo da gospodin Šeks nije imao namjeru povrijediti gospodina Paragu - rekao je Šeparović.

Zatim je predložio sucu da upita Ustavni sud i Državno odvjetništvo o sudbini i utemeljenosti brojnih Paraginih kaznenih prijava i ustavne tužbe kojom je tražio zabranu HDZ-a. Šeparović je sve nanizao redom.

- Koje su to sve budalaštine! - poskočio je Paraga u sudnici, a sudac Mladen Ježek oštro ga je opomenuo.

Zastupnica Slobodne Dalmacije Darka Žaja, pak, predložila je da o dobrim namjerama posvjedoči i tadašnji urednik rubrike Novosti Damir Duki kojeg, kao i Jovića, mogu saslušati i u Splitu, gdje žive. Kad je Šeparović dodao da Malenica živi u Zagrebu, opet se javio Paraga:

- Da, od HDZ-a je dobila stan, kao i još neki ovdje!

(Na hodniku je novinarima rekao da je mislio na Šeparovića, op.a.)

Parnica se nastavlja u veljači, saslušanjem Šeksa kojeg su jučer iz Sabora ispričali sjednicom. O dokaznim prijedlozima sudac će odlučiti u međuvremenu.

H. Dečak

M. Šeparovića i Malenicu ne brine "HDZ-ov stan"

Na Paragine optužbe "o dobivanju stana od HDZ-a" upitali smo odvjetnika Šeparovića i novinarku Malenicu.

- Ne želim komentirati izjave gospodina Parage - bio je kratak Šeparović.

Gotovo istovjetno odgovorila je i Malenica:

- Uopće ne želim javno raspravljati s gospodinom Paragom, jer je svaka javna rasprava s njim izlišna! Predugo ga poznajem da bih komentirala njegove izjave - poručila je novinarka. (H. D.)

"Paraga se nikad nije psihički liječio"

Paragin odvjetnik Branko Šerić na sudu ističe kako se Paraga nikad nije liječio od psihičkih bolesti, i da su takve Šeksove izjave očito uvrede, a nikako vrijednosni sudovi. Naprotiv, veli Šerić, Paraga je ugledan, dugogodišnji političar dobro poznat u Hrvatskoj i u svijetu, čelnik HSP-a 1861, i uživa veliki ugled među suradnicima. (H. D.)