Večernji list: 08. 12. 2001.

JOZO RADOŠ O MOGUĆEM ISKLJUČENJU SPLITSKOG GRADONAČELNIKA IZ STRANKE:

Volio bih da Škarić nije član HSLS-a

Radoš smatra da članstvo HSLS-a, pogotovu u Splitu, mora dati političku ocjenu Škarićevih postupaka jer je njima najviše naštetio

- Ivica Škarić tako se dugo ponaša sasvim autonomno, ne brinući se o interesima HSLS-a, da bih više volio da nije član HSLS-a. No, nisam zagovornik toga da se politička pitanja, a slučaj Splita jest duboko politički sukob, delegiraju statutarnim tijelima. Takve probleme trebaju rješavati politička tijela, a to su skupštine ogranaka i sabor stranke. No, iako je inicijativa nekoliko članova HSLS-a slobodna, utemeljena je na Statutu HSLS-a i o tome nema spora. Osobno sam za to da se statutarni mehanizmi pokreću samo u slučaju najočitijih kršenja Statuta HSLS-a - komentirao nam je jučer Jozo Radoš, v.d. predsjednika HSLS-a, inicijativu skupine splitskih liberala da se pokrene postupak isključenja Ivice Škarića iz stranke. Škariću protivnici, među ostalim, stavljaju na teret i to što je političkim manevriranjem u konstituiranju izvršne vlasti u Splitu vezao HSLS s desnicom i nanio štetu stranci.

O mogućnosti da se Škarića isključi iz stranke prije desetak dana raspravljalo je i najuže vodstvo HSLS-a Malo vijeće, što je izazvalo žestoku raspravu. Pobijedila je opcija da se sankcioniranje Ivice Škarića zbog političke pustolovine slaganja vlasti s Lukom Podrugom iz Hrvatske čiste stranke prava ostavi za sabor stranke u veljači dogodine. Procijenilo se da bi izbacivanje Škarića iz HSLS-a dodatno opteretilo stranku koju ionako već dugo razdiru unutarnji sukobi. Jozo Radoš smatra da je članstvo HSLS-a, pogotovu u Splitu, ono koje mora dati političku ocjenu Škarićevih postupaka jer je njima najviše naštetio.

U vodstvu ima i onih koji smatraju da je sa Škarićem već trebalo raščistiti i ne odgađati to za veljaču, jer mu je time ostavljen prostor za daljnje destruktivno djelovanje. Kao argument izvlače i to što je Škarić odstupio od stava stranačkog vodstva iz svibnja da se u Splitu ne ide ni sa SDP-om ni s HDZ-om. Radoš to priznaje, ali radi istine dodaje da taj stav nije bio formuliran kao odluka nego kao preporuka vodstva HSLS-a, pa je podložan različitim interpretacijama. - Ivica Škarić postupio je protivno političkoj orijentaciji stranke, ali nisam za to da se političkim interpretacijama bave statutarna tijela - kaže Radoš.

Podjele i sukobi u stranci bit će tema i današnje sjednice Velikog vijeća HSLS-a. Odredit će se nasljednik ministra zdravstva Andre Vlahušića u saborskimn klupama, oko čega se također vodi tiha borba. Iako je prvi na listi Željko Dragović, pa bi po logici trebao automatski ući u parlament, jedna struja gura Mariju Mirat, inače šeficu Statutarne komisije HSLS-a. Očekuje se i da HSLS konačno zauzme stav o tome hoće li ministra prometa Alojza Tušeka, koji je isključen iz HSLS-a, povući iz Vlade.

Mladenka Šarić

IVAN ŠKARIĆ: Radoš ne bi prešao izborni prag ni u svojoj zgradi

SPLIT - Ako je istina da je Jozo Radoš to kazao, žao mi je što sam član stranke kojoj i on pripada - komentirao je jučer splitski gradonačelnik Ivan Škarić riječi v. d. predsjednika HSLS-a Joze Radoša, i za sebe rekao kako živi za stranku, a ne od nje.

- Radoš je izgubio kontrolu nad sobom, jer pod svaku cijenu želi biti predsjednik HSLS-a, za što neće dobiti podršku članstva - ustvrdio je Škarić.

O svojim postupcima kazao je kako ni jedan čin nije poduzeo bez Izvršnog odbora HSLS-a Split.

- Pitanje je bi li Jozo Radoš prešao izborni prag i u svojoj zgradi - rekao je Škarić te ustvrdio kako je Radoš ministar zahvaljujući upravo splitskom HSLS-u, bez kojega je pitanje bi li imao što jesti. (sv)