Slobodna Dalmacija: 08. 12. 2001.

PETRITSCH IZ BRUXELLESA DOBIO ODOBRENJE ZA USPOSTAVU POSEBNOG KABINETA

BiH DOBIVA NADVLADU

Posebno tijelo bi okupljalo voditelje svih važnijih međunarodnih organizacija u BiH poput voditelja misije UN-a Kleina ili šefa OESS-a Beecrofta, a predsjedavao bi mu Petritsch

SARAJEVO — Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) odobrio je preustroj međunarodnih organizacija koje djeluju u toj zemlji čime je zapravo označen ulazak u novu fazu provedbe Daytonskog sporazuma koja bi trebala biti i završna.

Na sastanku Upravnoga odbora PIC-a održanoga u srijedu i četvrtak u Bruxellesu, visokom predstavniku Wolfgangu Petritschu dane su ovlasti da uspostavi posebno tijelo - za sada se rabi termin "kabinet" - koje bi okupljalo voditelje svih važnijih međunarodnih organizacija u BiH.

Veleposlanik Petritsch predsjedat će tijelom u kojemu će biti osobe poput voditelja misije UN u BiH Jacqesa Kleina ili prvog čovjeka misije OESS-a Roberta Beecrofta. Ova svojevrsna "nadvlada" u BiH donosit će odluke koje će provoditi četiri radne skupine. One će funkcionirati kao tijela koja će ujedinjavati projekte, sredstva i kadrove kojima su do sada bez prevelike koordinacije raspolagale različite međunarodne agencije i organizacije.

— Zadovoljan sam jer je prihvaćen moj, a ne model koji je zastupljen na Kosovu. BiH treba vlastiti model suradnje s međunarodnom zajednicom — izjavio je Petritsch po završetku sastanka u Bruxellesu.

Ovom izjavom austijski diplomat je posredno potvrdio kako se proteklih mjeseci vodila teška diplomatska borba oko novog ustroja međunarodne zajednice u BiH. Takozvani "kosovski model" koji je imao brojne zagovornike u Bosni bi zapravo uveo Ujedinjene narode kao krovnu organizaciju čije bi djelovanje "servisirale" ostale agencije.

Procjena Petritscha i njegovih suradnika bila je međutim kako se treba osloniti na pozitivna iskustva onoga što je već urađeno u BiH. Primjer za to bila je posebna radna skupina za povratak i obnovu (RRTF) koja je u protekle dvije godine uspješno ujedinila do tada rasipanu energiju i novac.

Iz OHR-a još nije službeno potvrđeno kako će buduća radna tijela izgledati i čime će se baviti no vjerojatni model neslužbeno je već poznat u javnosti. Međuagencijska suradnja ostvarivala bi se kroz tijelo pod nazivom radna skupina za političku koordinaciju. Posebni odjeli bavili bi se ekonomijom, povratkom i obnovom, razvitkom institucija lokalne vlasti te konačno uspostavom vladavine zakona.

Kroz posebno tijelo pod nazivom Konzultativni partnerski forum OHR, a kroz njega i ostale organizacije koordinirat će svoje aktivnosti s predstavnicima lokalne vlasti. Cilj je da vlasti u BiH postupno preuzmu sve više odgovornosti za povedbu utvrđenih zadaća, a u konačnici i da se na taj način osigura povlačenje međunarodne zajednice iz svih poslova što ih je do sada morala obavljati zbog neučinkovitosti lokalnih vlasti.

Prema nekim najavama, ukupni broj međunarodnog osoblja koje je trenutačno angažirano na provedbi civilnog dijela Daytonskog sporazuma u BiH do 2003. godine trebao bi biti smanjen za barem 30 posto.