Večernji list: 08. 12. 2001.

DVIJE GODINE NAKON POGIBIJE AKTIVISTA "GLASA 99" U SUMNJIVIM OKOLNOSTIMA

HHO traži da Ortynski završi istragu o nesreći Darka Jurišića

Stručnjaci iz Zagreba koji su pregledali automobil rekli su da su kočnice bile ispravne, tvrdi Darkov otac Petar Jurišić

Hrvatski helsinški odbor uskoro kani poslati otvoreno pismo Radovanu Ortynskom, glavnom državnom odvjetniku, kako bi ga podsjetio na to da će se 14. prosinca napuniti dvije godine otkako je poginuo Darko Jurišić, aktivist GONG-a i Glasa 99, pod, kako navode u HHO-u, sumnjivim okolnostima. Prema spoznajama HHO-a, istraga do danas nije završena i ta nevladina udruga traži javno objavljivanje njezinih rezultata. Želi podsjetiti i na akciju tajnih službi "Kameleon", koja je bila usmjerena protiv nevladinih organizacija, ponajviše HHO-a i Glasa 99.

Često prijetili smrću

Darko Jurišić, tada 37-godišnji aktivist, koji je bio među osnivačima GONG-a i Glasa 99, poginuo je prvog dana izborne kampanje uoči trećesiječanjskih izbora, na izlazu s autoceste kod Slavonskog Broda. Stjepan Haramustek, županijski državni odvjetnik u Slavonskom Brodu, kaže da je istraga pokazala da je s automobilom bilo sve u redu. Provjerene su kočnice, ulje za kočnice, mjenjač i saslušano je šest svjedoka očevidaca. Jedan od svjedoka vozio je brzinom od 80 km na sat kad ga je Jurišić prestigao. Bila je gusta magla, a tužitelji su zaključili da je uzrok nesreće neprilagođena brzina jer se Jurišić automobilom zabio u naplatnu kućicu. Prema izjavi svjedoka, Jurišić je, približavajući se kućicama, razgovarao mobitelom, pa bi i to moglo biti povezano s nesrećom.

- Nakon što su objavljeni stenogrami prema kojima se prisluškivalo i s pomoću autoradija, obitelj je primala učestale telefonske ponude da - proda automobil. Jedne noći iz automobila je ukraden radio i više nije bilo ponuda za prodaju - kaže Vlatko Jurišić te dodaje kako je neobično da bi netko želio kupiti automobil koji nitko nije nudio na prodaju, kao i to da bi netko ukrao malo vrijedan radio iz automobila punog krvi. Darku Jurišiću, kaže njegov brat, često su prijetili smrću jer je bio jedan od najaktivnijih u nevladinim udrugama uoči izbora 3. siječnja. Sumnjivo mu je i to što na mjesto nesreće nije izašao istražni sudac, ali i to što nije bilo tragova kočenja. No, tužitelj Haramustek kaže kako je uobičajeno da istražni suci ne dolaze na mjesta razmjerno jednostavnih nesreća te da su kočnice ispitane. No, slučaj nije konačno završen, kaže tužitelj, bude li novih dokaza.

U vezi sa svime bila je i akcija "Kameleon", u kojoj je, prema pisanju novina, u HHO ubačena osoba koja je radila za tajne službe. Nov županijski državni odvjetnik u Zagrebu Krunoslav Canjuga provjerio je za nas jučer vodi li se na području Zagreba predmet vezan uz tu osobu, no takvog slučaja - nema.

Glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski nije želio komentirati akciju HHO-a prije nego zaista dobije pismo.

Obitelj stradalog Darka Jurišića danas tuguje. Jedino je Darkov otac Petar na našu molbu pristao ispričati slučaj provale u sinov karambolirani automobil.

Netko je razrezao najlon

- Nakon nesreće, karambolirani automobil u kojem je poginuo naš Darko smjestili smo kod susjeda jer u svome dvorištu nemamo toliko mjesta. Automobil sam prekrio velikim najlonom i zavezao žicom da ne kisne. Nedugo potom, čini mi se da je bila subota ili nedjelja ujutro, susjed me pozvao i kazao da je netko noću rasjekao najlon, te neka dođem pogledati auto. Kad sam došao do automobila, vidio sam da je netko razrezao najlon oštrim predmetom i načinio veći trokutasti otvor, a kad sam malo bolje pogledao, primijetio sam da u automobilu nedostaje autoradio kasetofon. Ne bih želio više ništa govoriti. Znam jedino da su bili stručnjaci iz Zagreba, da su automobil pregledali i rekli da su kočnice bile ispravne - kazao nam je Petar Jurišić.

S. Perica, B. Gajdukov