Slobodna Dalmacija: 08. 12. 2001.

PREDSJEDNIK STIPE MESIĆ PRIMIO NOVOIMENOVANOG VELEPOSLANIKA BiH

Dizdarević predao vjerodajnice

Piše: T. DISOPRA

ZAGREB — Moj je zadatak da promoviram i štitim interese Bosne i Hercegovine kao nezavisne, demokratske i složene države čiji je cilj da postane članom europske porodice modernih zemalja u koju Hrvatska ubrzano ulazi. Ja ovdje svoj posao možda neću obavljati manirom iskusnog diplomata profesionalca. Prije samo nekoliko mjeseci nisam ni sanjao da ću danas stajati ovdje pred vama u funkciji koju sada imam. Možda i to govori o promjenama u Bosni i Hercegovini, ali budite uvjereni da ću učiniti sve što je u mojim umnim i fizičkim mogućnostima kako bi se neprekidno oslobađala nova, pozitivna i graditeljska energija u našim odnosima, ponajprije u korist najšireg sloja građana naših dviju država - kazao je novoimenovani veleposlanik Bosne i Hercegovine Zlatko Dizdarević prigodom predaje vjerodajnice predsjedniku Stipi Mesiću u petak na Pantovčaku.

Zlatko Dizdarević istaknuo je kako ga posebno raduje činjenica što dužnost veleposlanika preuzima u vremenima koja su bitno drukčija, a koja nam omogućavaju da se između dvije države uspostave bolji odnosi.

— Siguran sam da ću uz Vašu pomoć, pomoć Vaše Vlade i svih nadležnih vlasti i političkih struktura, ali i mojih dobrih prijatelja u Hrvatskoj časno obaviti sve zadatke kojima je cilj daljnje promoviranje i jačanje dobrosusjedskih odnosa između naših zemalja i naroda - dodao je veleposlanik Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Mesić naglasio je da su se odnosi između Hrvatske i BiH bitno izmijenili dolaskom nove hrvatske vlasti koja BiH doživljava kao susjednu zemlju s kojom želi graditi dobre odnose uz uzajamno razumijevanje i uvažavanje.

— Sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, pa tako i hrvatski, upućeni su na izgradnju jedinstvene države BiH u kojoj je glavno političko i ekonomsko središte u Sarajevu. Međunarodna zajednica spremna je takvom razvoju pružati političku, financijsku i logističku podršku - kazao je Stipe Mesić te dodao kako je važno nastaviti sa zajedničkim naporima za povratak prognanika, u čemu se također očekuje pomoć međunarodne zajednice.

— Ponekad se mogu čuti mišljenja da daytonski sporazum ne treba dalje provoditi, nego mijenjati. Smatramo da ga najprije treba provesti u svim bitnim pitanjima, a potom nadograđivati - izjavio je Predsjednik Mesić te dodao kako se nada da će Zlatko Dizdarević osobnim zalaganjem pridonijeti učvršćivanju odnosa dviju zemalja.

OD NOVINARA DO VELEPOSLANIKA

Zlatko Dizdarević je diplomirani pravnik i predavač na Višoj francusko-bosanskohercegovačkoj školi u Sarajevu. Od 1972. do 1997. godine radio je kao novinar Oslobođenja, a od 1992. do 1994. bio je glavni urednik ratne redakcije lista. Kao stalni dopisnik Oslobođenja izvještavao je s Bliskog istoka, a 1999. i 2000. boravio je u Haagu, gdje se bavio temama vezanim uz rad Međunarodnog suda za ratne zločine.

Zlatko Dizdarević je objavio šest knjiga prevedenih u sedam zemalja, a dobitnik je svjetske novinarske nagrade Reportera bez granica 1993. u Parizu, nagrade za ljudska prava fondacije Bruno Kreisky 1993. u Beču i novinarske nagrade Paolo Borsallino u Rimu 1994. godine, dok je za knjigu Giornale di guerra u Italiji dobio i književnu nagradu Premio Capri.

Radio je i kao stalni dopisnik i kolumnist Slobodne Dalmacije iz Sarajeva.