Jutarnji list: 09. 12. 2001.

RATNI ZLOČINI Reakcije na zapisnike sa sjednice VONS-a 1993. koje je objavio američki magazin Harper’s

Bobetko: Sve znam, ali američke provokacije neću komentirati

Na konkretno pitanje o stradavanju civila u Medačkom džepu, o čemu je riječ u objavljenim stenogramima u američkom mjesečniku Harper's Magazine, general Janko Bobetko odgovara kako ‘rat nije izbor za Miss'

Pišu: Sanja Despot, Ana Plišić i Krešimir Žabec

ZAGREB - Sve znam, ali neću odgovarati na te parcijalne političke provokacije i podvale - rekao nam je general Janko Bobetko komentirajući tekst u najnovijem broju američkog mjesečnika Harper's Magazine pod naslovom "Planiranje hrvatskog konačnog rješenja". U tom su tekstu, kako se tvrdi, izneseni prvi dokazi da je predsjednik Tuđman planirao i upravljao etničkim čišćenjem te drugim ratnim zločinima a kao autori teksta navedeni su Franjo Tuđman i ostali.

Riječ je o stenogramima sa sjednica Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost od 12. i 19. rujna 1993. U tekstu se šire navode dijelovi transkripta sa sjednice VONS-a od 12. rujna 1993. Na sastanku je bio najviši državni vrh: premijer Nikica Valentić, ministri Gojko Šušak, Ivan Jarnjak i Mate Granić, zapovjednik vojske general Janko Bobetko, direktor Televizije Antun Vrdoljak te Franjo Gregurić. Prije tri mjeseca Feral Tribune prvi je objavio zapisnik.

Ukor Bobetku

U transkriptu, između ostalog, stoji da se predsjednik Tuđman protivio vojnoj operaciji u Lici zbog reakcija međunarodne zajednice, ali je ipak generalu Bobeku odobrio operaciju Gospić: "Kad mi je general Bobetko došao s prijedlogom, uzeo sam u obzir srpske provokacije, male provokacije, recimo njihov upad na Velebit gdje su ubili trojicu pripadnika specijalne policije a jednom su odsjekli uho, ili postavljanje mina kod Pakraca (...), pa sam odobrio akciju iako nisam bio obaviješten, što sam kasnije doznao, o svim elementima", rekao je Tuđman 12. rujna 1993. u jutarnjim satima. Na sastanku je ukorio Bobetka što "smo se našim izjavama stavili u vrlo nepovoljnu situaciju (...) generale Bobetko ja sam rekao da treba objasniti kako su oni napali prvi".

Valentić je na istom sastanku, prema navodima iz transkripta, rekao da u Gospiću ima puno miješanih brakova, da neke starije žene žive u Senju "gdje postoji svojevrsni koncentracioni logor i kamo trebamo dopremiti one što smo ih uhvatili kod Čitluka i Počitelja". Tuđman se navodno suglasio s prijedlogom da se te ljude "uljepša, opere itd." te pokaže javnosti "kako mi to radimo".

‘Koliko su pobili djece?'

Sam Bobetkoje, prema navodima u transkriptu, toga dana rekao: "Mi smo predali 52, kako je rečeno, upotrebljiva srpska tijela, a ostalo je uklonjeno. Ima nekih 50-60 u šumi jer ih je od tamo teško sakupiti. Ali možda se dogodilo da su oni (UNPROFOR) ušli malo prebrzo. Međutim, to je bilo očišćeno, apsolutno. Oni tamo nisu mogli ništa naći, bar ja tako mislim". - Zašto ne napišu koliko su djece pobili u Afganistanu - pita Bobetko.

Na pitanje o stradavanju u Medačkom džepu, Bobetko kaže da "rat nije izbor za Miss”.

‘Srbi će otići'

"Kao čovjek koji sam sav život proveo u Gospiću želim vas uvjeriti da Srbi ne prihvaćaju političko rješenje. Moramo ih udariti s nekoliko strana", rekao je Valentić. Tuđman je ocijenio da će Hrvatska "riješiti pitanje Srba" kad Srbija bude prisiljena prestati im pomagati. "Onda će bijedna skupina od 10-20 posto otići iz Hrvatske i tada ćemo to riješiti".

Gregurić i Jarnjak se ne sjećaju

Boljeg pamćenja jučer nije bio ni Ivan Jarnjak koji misli da je “baš taj dan kad se održavala sjednica VONS-a bio u posjetu Medačkom džepu”.

- Možda sam i bio, ali ne sjećam se. Ne znam ni je li se ikada govorilo o srpskim tijelima i stradavanjima u Medačkom džepu, zaista – uvjeravao nas je Jarnjak. Franjo Gregurić također se ne sjeća jesu li tada razgovarali o “srpskim tijelima”. – Izvan svake pameti je optuživati dr. Tuđmana za navodno etničko čišćenje Srba. To su besmislice – naglasio je Gregurić.

Mate Granić misli da nije bio na sjednici

Mate Granić osam godina poslije misli da uopće nije bio na sjednici VONS-a o kojoj piše Harper’s, ali ne može to sa sigurnošću tvrditi jer se – ne sjeća. No, tvrdi da dr. Tuđman nikad nije naredio nikakvo etničko čišćenje. Po njemu, “predsjednik se jako ljutio kad je čuo za napise u medijima o stradavanju civila poslije akcije Medački džep”. Prema vlastitom priznanju, kao ministar vanjskih poslova za akciju Medački džep doznao je tek nakon što je bila završena jer je “Tuđman sve dogovarao s čelnicima MORH-a, MUP-a i Glavnog stožera HV-a”.