Novi list: 09. 12. 2001.

KAKO ZASTUPNICI GLEDAJU NA ČINJENICU DA ĆE HSS IZGLEDA POSREDNIM PUTEM DOBITI DODATNIH 600 MILIJUNA KUNA ZA POLJOPRIVREDU

Račan se prepao Tomčića

Nezadovoljnici unutar petorke uvjereni da je Tomčićevo traženje rekonstrukcije Vlade i propitivanje o prodaji HT-a, upozorenje premijeru da ga ne smije ignorirati

ZAGREB - Uspostavljen je savez radnika i seljaka dok je poštena inteligencija kao i obično - nastradala. Tako su pojedini zastupnici vladajuće koalicije komentirali rezultate sastanka šefova vladajuće petorke gdje je bilo riječi o proračunu za 2002. I amandmanina na njega teškim dvije milijarde kuna. Naime, po onome što je do običnih zastupnika procurilo, a nakon sastanka predsjednika stranaka održanog u utorak, govori o tome da je premijer lvica Račan popustio i prihvatio većinu proračunskih zahtjeva HSS-a. Seljaci su tražili bitno povećanje poticaja za poljoprivredu koja čini osnovnu biračku osnovu te stranke, posebice u sjevernim dijelovima Hrvatske.

U četvrtak je na sjednici Vlade, čini se, pronađeno srednje rješenje. Traženih 600 milijuna kuna neće biti odmah preraspodijeljeno u korist agrara nego će Vlada dobiti pravo da do jedan posto proračuna tijekom 2002. preraspodijeli za reformu poljoprivrede. Omogućeno je to amandmanom na Zakon o izvršenju proračuna za 2002. godinu.

Do apsurda

Iako se još ne znaju sve pojedinosti dogovora oko poticaja za poljoprivredu, vidljivo je bilo nezadovoljstvo nekih zastupnika vladajuće koalicije činjenicom da su ipak velikim dijelom ispunjeni zahtjevi HSS-a dok su oni ostali kratkih rukava. Neki od njih u saborskim su kuloarima tvrdili kako su odnosi u vladajućoj koaliciji time dovedeni do apsurda. Tvrde da se na osnovu trenutnih odnosa snaga rješavaju samo gola interesna i predizborna pitanja pojedinih stranaka dok je malo koga briga za zajedničke programe i projekte na osnovu kojih bi petorka kao cjelina mogla na sljedećim izborima dobiti povjerenje birača.

Nezadovoljnici unutar petorke uvjereni su da su zadnje inicijative predsjednika Sabora i HSS-a Zlatka Tomčića, traženje rekonstrukcije Vlade i propitivanje prodaje HT-a, bile tek upozorenje premijeru Račanu da ne smije ignorirati njegove zahtjeve. U ovom trenutku kada je HSLS na velikim mukama zbog predstojećeg izbornog Sabora i dvoboja Budiša - Radoš, HSS je najpouzdaniji SDP-ov partner u vladajućoj koaliciji i preko njegovih se zahtjeva ne može samo tako prijeći.

S puno ironije

S druge strane zastupnici oporbenog HDZ-a s puno ironije komentiraju proračunske muke vladajuće koalicije. Tako nam je jedan od njih jučer rekao kako, po njegovu mišljenju, premijer Račan čak i ovako zaobilaznim povećanjem poticaja za poljoprivredu “kupuje naklonost jedinog preostalog koalicijskog partnera". Inače je poznato da bi dobar dio HDZ-a, uključujući i sam vrh stranke, rado vidio HSS kao partnera u koaliciji desnog centra koja bi nakon sljedećih parlamentarnih izbora trebala preuzeti vlast u Hrvatskoj.

Osim agrara HSS je pokazao i veliko zanimanje za povećanje proračunskih stavki za još jedan resor u kojem je ministar iz njihove stranke. Radi se o Ministarstvu prosvjete kojemu je na čelu Vladimir Strugar, a posebno je aktivan da se tom resoru povećaju sredstva bio je prošlog tjedna zastupnik HSS-a Ante Simonić. Iako dosada nije do kraja poznato kako je petorka rješila pitanje novca za prosvjetu čini se da bi se i tu rješenje moglo pronaći kroz Zakon o izvršenju državnog proračuna.

Situacija će se poboljšati i u trećem resoru kojega drži HSS, a to je Ministarstvo obrta, malog i srednjeg poduzetništva kojem je na čelu Željko Pecek. Tu bi trebao pomoći strukturni kredit Svjetske banke od 205 milijuna dolara koji je Hrvatskoj za restrukturiranje srednjeg poduzetništva odobren ovoga tjedna.

Kako sada stvari stoje izvjesno je da će vladajuća koalicija ipak bez većih potresa prebroditi i ove proračunske muke. Naime, čak i najveće nezadovoljnike unutar petorke, priznaje to i autor izreke s početka teksta, umiruje ipak misao da bi raspadom petorke na vlast ponovo došao HDZ.

Zlatko CRNČEC