Vjesnik: 10. 12. 2001.

Primirje među liberalima?

ALEKSA CRNJAKOVIĆ

Možda će predsjednički kandidati, njihovi »fanovi« među običnim članstvom te aspiranti na razne druge funkcije u HSLS-u doista poslušati savjet potpredsjednice Đurđe Adlešić da se tijekom sljedeća dva mjeseca uoči stranačke izborne konvencije zakopaju »ratne sjekire«. Možda će preporuka Velikog vijeća HSLS-a o potrebi da se vodi afirmativna predsjednička kampanja i da prestanu javne diskvalifikacije konkurenata naići na odaziv.

Kažemo, možda. No, to neće promijeniti činjenice. A one su porazne za sve socijalne liberale, bez obzira kojoj frakciji pripadali, pa i za Hrvatsku kojoj je potrebna jedna takva umjerena stranka »razbarušenih« intelektualaca koja, makar ne previše snažna, ipak može zadržati političko klatno od prevelikog naginjanja nadesno, odnosno nalijevo.

Najstarija stranka demokratske Hrvatske doživljava najtežu krizu, težu nego što je bila ona koja je prije pet godina dovela do raskola. Stranka sad puca po svim šavovima: programskim, kadrovskim, ideološkim, pa čak i osobnim. Ili, kako bi ironično rekao jedan razočarani liberal: HSLS se dijeli kao ameba!

HSLS nikada nije imao više zastupnika u Saboru, a manji utjecaj u vladanju! »Liberali s funkcijama« i »liberali bez funkcija« nikada se nisu toliko, kao danas, razlikovali u stavovima o ključnim nacionalnim pitanjima - od onih o Haagu do onih o socijalnom Sporazumu o razvoju.

Mogu li se takve suštinske i duboke razlike ukloniti tek formalnom smjenom vodstva stranke? Po svemu sudeći, ne mogu. Tko god pobijedio na saboru stranke za dva mjeseca, morat će zaorati duboko po samom tkivu stranke, što će tražiti velike žrtve, a nekima će donijeti i velike traume.

Hoće li to biti Dražen Budiša? Neki analitičari svojedobno su rekli da je Budišina srpanjska ostavka bila samo taktički manevar, kojim je na brisani prostor izbacio ljude koji nisu sposobni ni hodati na političkoj sceni, a kamo li na njoj plivati. Na saboru stranke, koji će u stvari biti stranački referendum, Budiša će možda pokazati da pripada stranci, ali da iz nje moraju otići ti »neplivači« koji su mu iz karijerističkih razloga »nasapunali dasku«.