Slobodna Dalmacija: 10. 12. 2001.

JOŠKO KONTIĆ, NAKON ISTUPA NA VELIKOM VIJEĆU:

Za stanje u HSLS-u kriv i Dražen Budiša

Piše: A. MALENICA

ZAGREB — Nisam napao Dražena Budišu zbog Luke Podruga nego zato što nije spriječio napade na WTC i što nije uhitio Bin Ladena. Konstrukcije o Luki Podrugu samo su paranoja određenih drvofiks-političara, izjavio je zastupnik HSLS-a u Saboru Joško Kontić, komentirajući napise u tisku koji su se pojavili nakon njegova istupa na sjednici Velikog vijeća.

— Za stanje u HSLS-u krivo je vodstvo stranke, a koliko smo krivi mi potpredsjednici u to vrijeme, kriv je i Dražen Budiša. Mislim da bi za njega bilo najbolje da kaže da je radio pogreške te zbog čega ih je radio te da ponudi program s kojim misli to stanje popraviti i izvesti stranku iz krize. Ponavljam, to nije nikakav napad na Dražena Budišu nego samo dijagnosticiranje stanja — nastavio je Kontić.

— Nisam mislio govoriti na Velikom vijeću, ali kada se izlaganje v.d. predsjednika pretvorilo u reminiscencije vezane za događaje u srpnju tj. odnos Vlade RH s Haaškim tribunalom, te na događanja vezana oko izručenja generala, kao i na ostavku Dražena Budiše, morao sam reagirati. Ne slažem se s našim dužnosnicima u stranci koji govore da se ponašamo kao oporba iako smo vlast. Da smo mi vlast, to primjećuje jedino nekolicina visokih dužnosnika, dok svi ostali nemaju takav osjećaj. Iako Zlatko Tomčić odlično obavlja posao predsjednika Sabora, držim da je to mjesto trebalo pripasti HSLS-u i u tome je pogreška. Nedopustivo je da u užem kabinetu Vlade sjede tri SDP-ovca i samo jedan HSLS-ovac. Isto tako nedopustivo je i to da iako imamo 23 zastupnika i šest ministara, HNS s dva zastupnika i jednim ministrom ima neusporedivo jače značenje u Vladi. Hrvoje Vojković, šef Fonda za privatizaciju, defakto je razvlašten, a da nitko od naših ministara nije reagirao, dok HNS nadzire Hrvatske vode, Inu i Hrvatske ceste. Isto tako HNS-ov ministar Radimir Čačić zastupa interese svoje stranke i ima takve ovlasti da je zadirao i u područje Ministarstva pomorstva, prometa i veza. Iz svega ovoga navedenog sasvim je logičan moj istup na Velikom vijeću i moje nezadovoljstvo činjenicom da je to tako. Istupio sam samo zato jer i dalje želim da se ta situacija promijeni — zaključio je Kontić.