Vjesnik: 10. 12. 2001.

I Mirogoj su počeli politizirati

BRANKO VUKŠIĆ

Ne na prijavljenom političkom mitingu, već na groblju, Mirogoju, koji i u samome nazivu sugerira mir, tišinu i dostojanstvo, jučer su se čuli povici:

- Franjo, Franjo. Dolje, bando crvena!

Spominjala su se tu i neka druga imena. Mesićevo i Račanovo, npr., ali ne po dobru.

I sve su zabilježile, kao što je red, kamere CCN-a te HTV-a. I, kao što je red, objavile u Vijestima dana, odnosno, Dnevniku. HTV, u - po starom dobrom običaju, krnjoj informaciji - kaže da se na Mirogoju okupilo mnoštvo građana. CCN je konkretniji. I u brojci ali i u bitnome. Pa tako kaže da je na drugu godišnjicu smrti prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu odalo počast nekoliko tisuća ljudi u - sada dolazimo do bitnoga - organizaciji HDZ-a.

Zašto je to važno? Zbog istine, koju bi već sutra mogli iskriviti (anti)tuđmanovci. Nekoliko tisuća je ipak preciznije, naravno, od mnoštva koje je na Mirogoj došlo autobusima s - kako je naglašeno u Vijestima - juga i sjevera, a najmanje iz središnje Hrvatske. Po dostojanstvu, koje je »mnoštvo« iskazalo, te po narušenoj tišini, na Mirogoju je organiziran predizborni skup, što je zloraba i imena dr. Tuđmana, ali i svih ostalih vječnih stanovnika zagrebačkoga groblja.

HTV izvještava socrealistički šturo, kako se ne bi - ne daj Bože - urednici, pred izbore (i prisavske ali i, priželjkuju trećega siječnja smijenjeni, opće) nekome zamerili. A zamjerili su se ponovo - struci. CCN pak gotovo »pretjeruje« u detaljima. Primijetio je među generalima i Ćiru Blaževića. I, što je tu nelogično?! Pa, Ćiro jest (visoki) časnik te svojom nazočnošću otkriva na što - među ostalim - pucaju umirovljeni generali. Na populizam. A gdje je populizam, tu je i politika, odnosno, u ovom našem slučaju, nametanje dojma da izbore treba organizirati što prije. CCN je primijetio i to da je Ivić Pašalić na grobu dr. Tuđmana zapalio svijeću. Znači: učinili su to i Sanader i Pašalić, koji je, dakako, bliže generalima nego trenutni predsjednik HDZ-a.

Što pak je primjetio Dnevnik? Malo toga, ali je zato na široko prenio što trenutni predsjednik Mesić misli o svom prethodniku. Ništa novo, naravno. No, HTV se nije zabrinuo (kao ni CCN) što se 30. obljetnica Hrvatskoga proljeća u HNK obilježava u organizaciji jedne stranke - HNS-a. Može i to, ali uz središnju proslavu u organizaciji Sabora. Ali, da to nije tako postoje, naravno, (neopravdani) razlozi. U vrijeme HDZ-a "71. se nije mogla obilježavati na velika zvona zato što bi bila povrijeđena Tuđmanova taština, a danas je izbjegavaju službeno slaviti najviša državna tijela jer su visoki funkcioneri na slomu "71. (iz)gradili političku karijeru.

Zanimljivo je bilo i gostovanje dr. Andrije Hebranga u Nedjeljom u 2, ali o tome u (petak) TV ražnju.