Vjesnik: 11. 12. 2001.

A poštena inteligencija?!

Ljude zanimaju računala i letovi u svemir, a ne više nacionalni mitovi i legende. Svaka čast povijesti, ali vrijeme je da Hrvatska prestane živjeti u 19. stoljeću

ANDREA LATINOVIĆ

Konačno se dogodilo nešto prekrasno. Fantastično medijski zamišljena akcija prikupljanja pomoći za kupnju umjetnih pužnica djeci koja ne čuju ponovno je, barem nakratko, vratila vjeru u ljude i humanost i ujedinila Hrvatsku. Bez mnogo osobne promocije i buke, u akciji su sudjelovali svi - od pjevača, preko sportaša do političara. I saborski će zastupnici i članovi Vlade nositi bedž koji simbolizira akciju, a nadajmo se da će biti i široke ruke, s obzirom na svoja visoka primanja. Bravo, Hrvatska!

Sabor je odrađivao četvrti tjedan uzastopnog zasjedanja. Zastupnici su već umorni, nervozni i to se uopće ne trude prikriti. Bijesni su na Vladu koja im je strovalila neviđenu gomilu zakona svih vrsta, od kojih je većina u hitnoj proceduri. Mnogi od njih su nam potvrdili da pojma nemaju o čemu će se kojeg dana u sabornici raspravljati, što je na dnevnom redu, a što ih tek čeka. Zato su u »valovima« ulazili i izlazili iz Velike vijećnice, djelujući izgubljeno.

U saborskoj su zgradi šefovi petorke govorili i o državnom proračunu za 2002. Pa se tako glasno šaputalo da HSS u samo tri amandmana na proračun od Račana i Vlade traži dodatnih oko 600 milijuna kuna za subvencije u poljoprivredi, ali i poticaj u prosvjeti i školstvu. A HSS je najbolja »udavača« koja ima veliko glasačko tijelo i može biti uteg na vagi. Ne kaže se uzalud da je svaka seoska župa puna HSS-ovih glasača.

Očito je da je Vlada pronašla način kako udobrovoljiti seljake, pa će Tomčić i njegova stranka vjerojatno odahnuti. Zacijelo će odahnuti i premijer. »Napravljen je savez radnika i seljaka, a poštena inteligencija opet je nastradala!«, u svom je stilu u Saboru Vladino »umiljavanje« HSS-u komentirao LS-ov predsjednik Zlatko Kramarić.

S druge strane, predsjednik HDZ-a Ivo Sanader širi optimizam, vjerujući da će se HDZ apsolutno vratiti na vlast već na idućim (prijevremenim) izborima. Doduše, reći će nekoliko puta javno, i ako stranka osvoji većinu tražit će koalicijskog partnera. U kuloarima se tvrdi da će se u toj koaliciji vjerojatno naći Granićev DC, ali ni Sanader niti ostali iz vrha HDZ-a ne mogu sakriti želju da im glavni (post)koalicijski partner bude upravo Tomčićev HSS. Ne čini se da su pretjerano sretni s Granićevom strankom, dijelom zbog vlastite zajedničke prošlosti i međusobnih sukoba, a dijelom i zbog realne snage DC-a, koji ne ocjenjuju visokim ocjenama. Još jedan razlog više da Tomčić bude siguran, jer je HSS poželjan svima.

Ipak, Granić i njegovi suradnici marljivo rade, organiziraju konferencije, objašnjavaju stranačke stavove, poručuju da su zainteresirani za sudjelovanje u koaliciji centra, ne precizirajući do kraja na koga ciljaju. U Saboru su trenutačno možda najagilniji, odmah reagiraju na dnevnopolitičke događaje. Vladajući su se očito pomalo zamorili, kao i dosad neumorni HNS i IDS. Za to vrijeme i HDZ radi punom parom, obraća se javnosti, bilo jedna, bilo druga frakcija. Sanader je čak na komemoraciji u povodu druge obljetnice smrti predsjednika Tuđmana bacio rukavicu u lice vladajućima, znakovito poručujući da je »današnja vlast samo privremeni eksperiment«.

Ni HSP ne spava zimski saborski san. Do jučer tih i šutljiv zastupnik dr. Tonči Tadić kao da pomalo zasjenjuje predsjednika Đapića. Discipliniran na sjednicama, za rasprave se javlja argumentirano i pripremljeno, oduzimajući HSP-u pomalo onaj borbeni štih i sve više okrećući stranku temama koje nas u 21. stoljeću i trebaju zanimati. Jer nam je valjda dosta polustoljetnih priča o partizanima, ustašama i četnicima. Ljude zanimaju računala i letovi u svemir, a ne više nacionalni mitovi i legende. Svaka čast povijesti, ali vrijeme je da Hrvatska prestane živjeti u 19. stoljeću.