Jutarnji list: 11. 12. 2001.

HRVATSKA - ICTY Ademijevi odvjetnici danas podnose prigovor na izmijenjenu optužnicu

Predsjednik Mesić Haagu jamči za Rahima Ademija

Ademijevu privremenom puštanju mogao bi se usprotiviti Ured tužiteljice zbog Gotovinina bijega i činjenice da RH nije dostavila oko 5000 dokumenata

Piše: Boris Vlašić

ZAGREB - Predsjednik Stjepan Mesić jedan je od, uvjetno rečeno, karakternih svjedoka koji svojom izjavom o generalu Ademiju kao časnom čovjeku pokušava pomoći Ademijevoj obrani u nastojanju da od Haaškog suda ishodi privremeno puštanje na slobodu.

Zahtjev za privremenim puštanjem na slobodu branitelji generala Rahima Ademija, optuženog za ratne zločine počinjene pri izvođenju akcije Medački džep u rujnu 1993. podnijet će u četvrtak, a danas podnose prigovor na izmijenjenu optužnicu glavne tužiteljice.

Činjenične nepreciznosti

Razlozi zbog kojih obrana osporava izmijenjenu optužnicu odnose se na činjenične nepreciznosti u opisu događaja radi kojih je Ademi optužen. Ademija se tereti i za krađe civilne imovine, ali te točke nisu nikako precizirane pa je Ademiju teško pripremati obranu protiv paušalnih optužbi. Ademijevu zahtjevu za privremenim puštanjem na slobodu tužitelji bi se mogli usprotiviti jer kako se neslužbeno saznaje, nisu zadovoljni suradnjom Hrvatske s Uredom tužiteljice, Carle Del Ponte. Hrvatska nije od ljeta ove godine dostavila oko 5000 traženih dokumenata, a i činjenica da general Ante Gotovina nije uhićen izaziva veliko nezadovoljstvo Ureda tužiteljice te bi i to mogao biti razlog zbog kojeg će se usprotiviti Ademijevu puštanju na slobodu do početka suđenja. Uvaži li Sud te argumente, moglo bi se zaključiti da su odluke Suda pristrane jer je, primjerice, Biljana Plavšić puštena na slobodu do početka suđenja, a RS iz BiH uopće ne surađuje sa Haagom, ne dostavlja dokumente i ne uhićuje optužene, kao ni SRJ. Biljana Plavšić je ipak puštena, očito samo temeljem dobrovoljrie predaje i možebitno, zbog suradnje kao svjedokinja optužbe u postupku protiv Miloševića.

Puštanje Biljane Plavšić

Razlozi za Ademijevo puštanje na slobodu koje će istaknuti obrana leže u činjenici da se dobrovoljno predao, za njega je jamčila Vlada RH, a i sam je predao oko 200 dokumenata. Predaja tih dokumenata znači da i tužiteljstvo upoznaje sa svojom obranom i sudjeluje u izmjeni dokumenata koji će biti korišteni kao dokazna sredstva što je obveza stranaka u postupku, ali neki optuženici odbijaju predati dokumente koji im idu u prilog prije početka suđenja i glavne rasprave.