Vjesnik: 11. 12. 2001.

Brži povrat crkvene imovine i novi model financiranja Crkve

Bozanić i Račan će najvjerojatnije razgovarati o mogućoj izmjeni modela financiranja Katoličke crkve, zastoju povrata nacionalizirane crkvene imovine, provođenju katoličkog vjerskog odgoja u javnim predškolskim ustanovama i eventualnoj izmjeni i doradi nekih dijelova Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske

ZAGREB, 10. prosinca - Nakon susreta apostolskog nuncija Giulia Einaudia s premijerovim zamjenikom i voditeljem Komisije za odnose s vjerskim zajednicama dr. Goranom Granićem, te susreta nadbiskupa zagrebačkog Josipa Bozanića s predsjednikom Stjepanom Mesićem (oba održana u posljednjih 20 dana), u utorak se, nakon dugog očekivanja, sastaju nadbiskup Bozanić i premijer Ivica Račana.

Bozanić u utorak oko 16 sati stiže u Banske dvore zajedno s ostalim članovima Stalnog vijeća HBK, splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem, riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem i senjsko-gospićkim biskupom Milom Bogovićem, te nekim članovima Biskupske komisije za odnose s državom. Kako će spomenuto Vijeće u utorak prijepodne održati redovitu sjednicu, na njoj će vjerojatno definirati ključne točke pregovora s premijerom Račanom i njegovim zamjenikom dr. Granićem.

Prema izvorima bliskim Vladi, pregovorima će nazočiti i potpredsjednici Vlade Slavko Linić i Željka Antunović, ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović i ministrica pravosuđa Ingrid Antičević - Marinović.

Ovo je prvi susret Račana i Bozanića nakon inauguracije nove vlasti i prvi susret Vlade i Hrvatske biskupske konferencije na ovako visokoj razini. Nakon žučnog spora između Vlade i Crkve u povodu biskupske poruke o socijalnom stanju u zemlji, spora koji je podijelio i vladajuću koaliciju, uslijedilo je zatišje i »tihi vez« diplomacije obiju strana, kako bi se, podalje od očiju javnosti, pripremio teren za pregovore.

Kako je u međuvremenu na prvo čitanje u Sabor pristigao i Vladin Prijedlog zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica - na koji su zastupnici, predstavnici vjerskih manjina i građanski kritičari imali brojne primjedbe - iskristaliziralo se nekoliko ključnih »čvorova« o kojima će se pregovarati.

To su, prije svih: moguća izmjena modela financiranja Katoličke crkve, zastoj povrata nacionalizirane crkvene imovine, za što Vlada traži daljnju odgodu, provođenje katoličkog vjerskog odgoja u javnim predškolskim ustanovama i eventualna izmjena i dorada nekih dijelova Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske.

Osim toga, nesumnjivo će se razgovarati i o Prijedlogu zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica, na koji Crkva nema većih prigovora, osim na »suviše liberalan model registracije vjerskih zajednica«, kako je to primijetio tajnik Pravne komisije HBK dr. Ivan Čubelić. Kako doznajemo, Crkva će se založiti za »čvršći« pristup uvjetima registracije, kako bi se zaštitila od moguće ekspanzije novih religioznih pokreta. Gordan Pandža