Jutarnji list: 11. 12. 2001.

PORATNI ZLOČINI Nakon više od pola stoljeća, u Sloveniji počela istraga o masovnim poslijeratnim ubojstvima

France Perme: U Sloveniji je ’45. ubijeno 190 tisuća Hrvata!

Budući da je samo u Maceljskoj šumi ubijeno oko 12 tisuća ljudi, a neki od egzekutora još su živi, Permeu je nejasno zašto istraga slična slovenskoj nije počela i u RH

Piše: Mladen Genc

LJUBLJANA - Nakon što je slovensko Društvo za uređenje prešućenih grobova nedavno podnijelo tužbu protiv Slovenije zbog, kako navode, "prikrivanja zločina i zločinaca masovnih ubojstava neposredno nakon Drugoga svjetskog rata", glavna slovenska državna tužitetjica, Zdenka Cerar pozvala je sve parlamentarne stranke da razmotre mogućnost cjelovite istrage poslijeratnih ubojstava.

Istodobno je dano zeleno svjetlo istražiteljima pa su slovenski kriminalisti počeli sveobuhvatnu istragu u kojoj se zasad najviše koriste podacima iz knjige "Tudi mi smo umrli za domovino", koju je izdalo Društvo za otkrivanje i obilježavanje masovnih grobišta iz Ljubljane.

S predsjednikom toga društva i suautorom spomenute knjige Francom Permeom, koji je kao slovenski domobran također sudjelovao na križnom putu i bio svjedok brojnih masovnih pokolja, razgovarali smo u Biskupskim dvorima u Ljubljani, na mjestu za koje Perme tvrdi da je bilo poznati logor o kojem se dosad nije pisalo i iz kojega je u smrt odvedeno više tisuća Hrvata, Srba, Crnogoraca, Slovenaca i Nijemaca. I sam Perme bio je zatočenik toga zloglasnog logora.

- Kada se Gestapo povukao iz Biskupskih dvora, zaposjeli su ih partizani te predali KNOJ-u i OZNA-i. Ubrzo je ovdje bio uspostavljen sabirni logor - objasnio je Perme i pokazao lokacije gdje su bili po grupama razmješteni hrvatski civili, ustaše i domobrani, zatim srpski i crnogorski četnici, ljotićevci i nedićevci, slovenski domobrani i pripadnici njemačke vojske.

- Uz logor je bila željeznička pruga kojom su u vagonima zatočenici svakodnevno odvoženi na okolna masovna stratišta gdje su ubijeni bez suđenja - navodi dalje Perme.

- Na teritoriju Slovenije neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, najviše tijekom svibnja i lipnja 1945. godine, ubijeno je oko 190 tisuća Hrvata rekao je Perme.

Budući da je samo u Maceljskoj šumi ubijeno oko 12 tisuća ljudi, a neki od egzekutora još su živi, Permeu nije jasno zbog čega istraga slična slovenskoj nije počela i u Hrvatskoj.

Premda raspolaže imenima osumnjičenih, ne želi ih iznositi jer drži da je to stvar policije i pravosuđa. Ipak, ne skriva, kao ni slovenski mediji, da su istražitelji o tim događajima u Sloveniji više puta saslušavali Mitju Ribičiča.