Vjesnik: 11. 12. 2001.

Račan: S Tuđmanom smo izvojevali nezavisnost

Vijence na grob prvoga hrvatskog predsjednika položili premijer Račan i njegov zamjenik Goran Granić, predsjednik Sabora Tomčić i izaslanstvo DC-a/ Buduće generacije moći će objektivnije odrediti mjeru između njegovih dobrih i loših strana, rekao premijer/ Tuđman je imao najjasniju viziju stvaranja hrvatske države, izjavio čelnik DC-a Granić

ZAGREB, 10. prosinca - U povodu druge obljetnice smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, predsjednik hrvatske Vlade Ivica Račan i njegov zamjenik Goran Granić položili su u ponedjeljak vijenac na njegov grob na Mirogoju i zapalili svijeću.»Dr. Franjo Tuđman pripada našoj povijesti, što god to značilo, kao prvi hrvatski predsjednik s kojim smo izvojevali nezavisnost. Pamtit ćemo ga po dobru - njegovoj borbi za neovisnost, a njegove greške ćemo popravljati«, rekao je premijer Račan. Dodao je da će buduće generacije moći objektivnije procijeniti karakter Tuđmanove vlasti i odrediti mjeru između njegovih dobrih i loših strana.

Saborsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Hrvatskoga sabora Zlatkom Tomčićem također je položilo vijenac na grob prvoga hrvatskog predsjednika.

Vijenac i svijeću na grob dr. Tuđmana položilo je i izaslanstvo Demokratskog centra koje su vodili dr. Mate Granić i Vesna Škare-Ožbolt. Prema Granićevim riječima, dr. Tuđman, uz to što je bio prvi hrvatski predsjednik, imao je najjasniju viziju stvaranja hrvatske države i bio državnik koji je obilježio proteklo desetljeće.

»Svaki državnik ima i dobre i loše strane, no predsjednik Tuđman bit će zapamćen po onome što nam je trajno ostavio - hrvatsku državu kao temelj za daljnji razvoj demokracije usmjeren prema Europi«, izjavio je čelnik DC-a Mate Granić.

Marijan Lipovac