Vjesnik: 11. 12. 2001.

Francuski generali: I Sarajevo suodgovorno za tragediju Srebrenice

MOSTAR, 10. prosinca (Od Vjesnikova dopisnika) - Da je i Francuska kriva za »pakao u Srebrenici«, odnosno da snosi veliki dio odgovornosti za pokolj srebreničkih Muslimana, potvrdilo je Izvješće Informativne misije francuskog parlamenta. Međutim, jedni od glavnih aktera tragedije, koju je Haaški sud proglasio »činom genocida«, francuski generali Janvier i Morillon kao velikoga krivca vide i Sarajevo, odnosno Aliju Izetbegovića. »Ne bojim se reći da je Sarajevo, točnije Predsjedništvo BiH i Izetbegović, pridonijelo srebreničkoj drami«, rekao je Morillon u svojemu svjedočenju objavljenome u drugome dijelu Izvješća, dodajući kako su se »vlasti Alije Izetbegovića« usprotivile evakuaciji iz Srebrenice, iako je »veliki broj (ranjenika, žena i djece) zahtijevao odlazak u Tuzlu«.

Morillon tvrdi kako su za vrijeme srpske intervencije u Srebrenici francuski pripadnici UNPROFOR-a evakuirali ranjenike i dvije-tri tisuće žena i djece, ali da su »evakuirali sve one koji su to željeli, bilo bi manje srebreničkih žrtava«. Optužujući tako Izetbegovića i sarajevske vlasti, praktično, za sudioništvo u »činu genocida«, on ne propušta iznijeti uvjerenje da su stanovnici Srebrenice »žrtve viših državnih interesa, ali ti su interesi bili u Sarajevu i New Yorku, a sigurno ne u Parizu«.

(Su)odgovornost Sarajeva za tragediju Srebrenice Morillon vidi i u činjenici da je srebrenički zapovjednik Armije BiH Naser Orić »napustio Srebrenicu prema zapovjedi iz Sarajeva i olakšao generalu vojske bosanskih Srba generalu Ratku Mladiću da uđe u grad bez ispaljenoga metka«. Orić je, pojašnjava nadalje francuski časnik, »Srebrenicu napustio znatno prije njezina pada«, tako da grad nisu branile (ni) muslimanske snage.

U tek obznanjenome drugome dijelu Izvješća, uz optužbe na račun Izetbegovića i tadašnjih sarajevskih vlasti, general Morillon iznosi i neke manje-više poznate stvari o zaštićenim zonama Ujedinjenih naroda. Pritom posebice ističe činjenicu kako je u Srebrenici »vladala velika zabluda da je sama nazočnost međunarodnih snaga dovoljna da te zone ostanu netaknutima«, ali međunarodne snage nisu mogle spriječiti ni muslimanske snage da napadaju srpska sela izvan zaštićene zone, niti Mladićeve snage da napadnu Srebrenicu.

Mario Marušić